Hlavní obsah

Nadále distancovaní Rusové budou mít na MS 29 atletů

Moskva

Atletického mistrovství světa v Dauhá se zúčastní 29 ruských reprezentantů a stejně jako před dvěma lety v Londýně budou závodit se statusem neutrálních sportovců. Pod národní vlajkou ruští atleti nadále nemohou startovat kvůli trvající suspendaci domácí federace v důsledku dopingového skandálu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ruská výškařská hvězda Marija Lasickeneová nebude na MS v Kataru chybět.

Článek

Hvězdou nominace je výškařka Marija Lasickeneová, která bude v Kataru obhajovat titul a startovat bude jako suverénně vedoucí žena letošních tabulek (206 cm). O druhé místo v žebříčku podle výkonů v tomto roce se dělí další výškaři Ilja Ivaňuk a Michail Akimenko (233), kandidátem na přední umístění je i exmistr světa v běhu na 110 metrů překážek Sergej Šubenkov.

Trest Ruské atletické federace trvá od listopadu 2015. Vybraní ruští atleti mohou startovat v mezinárodních soutěžích pouze na základě speciálního povolení mezinárodní federace IAAF po splnění antidopingových kritérií a závodit mohou pouze pod neutrální vlajkou. Na londýnském MS se takto představilo 19 Rusů.

V letošním roce získalo postupně možnost startu celkem 128 ruských atletů, teprve v minulém týdnu získal neutrální status například Akimenko.

Reklama

Související témata: