Hlavní obsah

Dva keňští vytrvalci nebudou na MS kvůli chybějícím kontrolám

Nairobi

Keňští vytrvalci Michael Kibet a Daniel Simiyu nebudou moci kvůli nesplnění antidopingových podmínek startovat na mistrovství světa v Dauhá. Nejlepší dva běžci na 5000 metrů z letošního národního šampionátu se nepodrobili povinným třem mimosoutěžním kontrolám, což byla jedna z podmínek ke startu na atletickém šampionátu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michael Kibet (vpravo) na ilustračním snímku z letošní Zlaté tretry.

Článek

Keňští funkcionáři do poslední chvíle doufali, že mezinárodní federace IAAF umožní oběma běžcům v Dauhá startovat, nakonec ale výprava odletěla do Kataru bez nich. Do pětikilometrového závodu tak Keňané nasadí jen dva muže, Nicholase Kimeliho a Jacoba Kropa.

Vytrvalecká velmoc Keňa je pod přísným dohledem Jednotky pro bezúhonnost atletiky (AIU) kvůli množství dopingových případů z poslední doby. V minulých pěti letech bylo za porušení pravidel potrestáno zhruba 60 Keňanů, mimo jiné bývalý olympijský vítěz v běhu na 1500 metrů Asbel Kiprop, olympijská šampionka v maratonu Jemima Sumgongová či vítězka maratonů z Bostonu a Chicaga Rita Jeptoová.

Keňská výprava tak před MS utrpěla další ztráty. Minulý týden vzdal kvůli zranění účast obhájce titulu na 1500 m Elijah Manangoi, půlkařka Jackline Wambuiová a čtvrtkařka Linda Kagehaová nemohou závodit kvůli příliš vysoké hladině testosteronu v těle.

Reklama

Související témata: