Hlavní obsah

Jde o rekordy i miliony. Nic neberu, hájí se nejrychlejší muž současnosti

Dauhá

Čtyřicet devět atletických šampionů se od pátku do příští neděle zrodí v katarském Dauhá. Ti individuální si připíší na konto 60 tisíc dolarů (asi 1,4 mil. Kč), a když svůj triumf ozdobí světovým rekordem, na účet jim přistane dalších 100 tisíc (2,4 mil. Kč).

Foto: Charlie Neibergall, ČTK/AP

Američan Christian Coleman, největší favorit mužské stovky.

Článek

Na podobné obnosy může pomýšlet na sedmnáctém mistrovství světa jen hrstka z více než dvou tisíc atletů z 210 výprav, ale zajímavých soubojů slibuje šampionát v netradičním termínu i prostředí řadu. Kterých pět disciplín na stadionu Chalífa poutá největší pozornost?

Poprvé bez Bolta

Bitva o nerychlejšího muže planety postrádá jamajskou legendu, ale Boltovo kralování skončilo už předloni v Londýně, kdy ho porazili vítězný Justin Gatlin a stříbrný Christian Coleman. Oba jsou hlavními favority na zlato ze stovky i letos, i když zrovna klidnou závěrečnou přípravu si nedopřáli. Sedmatřicetiletý Gatlin se zotavoval z křeče, která ho potkala na mítinku v Záhřebu, letos nejrychlejší muž Coleman uspěl u americké antidopingové agentury v kauze vynechaných testů. „Neberu doping, dokonce ani žádné povolené doplňky stravy,“ dušuje se.

Srazí Nor rekord?

Na ženské čtvrtce překážek už letos historické maximum padlo, třese se i u mužů. Nor Karsten Warholm předloni slavil světový titul s vikingskou helmou na hlavě, letos se světovému rekordu Američana Kevina Younga 46,78 s přiblížil už na čtrnáct setin. „A to tam udělal chybu. Na rekord má a může ho zvládnout i v tříkolovém závodě,“ je přesvědčená dvojnásobná mistryně světa Zuzana Hejnová. Ale pod 47 sekund už letos běžel i Američan Rai Benjamin, domácí prostředí chce využít Abderrahman Samba.

Hvězdný souboj siláků?

Před čtyřmi lety padla hranice koulařské extratřídy 22 metrů pětkrát. Letos už osmadvacetkrát, a to má sezona vrchol před sebou. „Asi dobrá generace,“ pousmál se český rekordman Tomáš Staněk. Jedničkou sezony je Američan Ryan Crouser, který byl označován za adepta letitého světového rekordu krajana Randyho Barnese 23,12 m. Hrozit chce i novozélandský obhájce Tom Walsh, Brazilec Darlan Romani či Poláci v čele s Konradem Bukowieckým.

Nečitelný vládce

Už více než rok neabsolvoval desetiboj, přesto by byl nerozum označovat za favorita kohokoliv jiného. Francouz Kevin Mayer vloni posbíral 9126 bodů, výrazně víc než kdokoliv před ním. Letos si navíc posunul osobní rekordy na překážkách i v kouli. Zastavit ho můžou jen extrémní podmínky, kdy bude dobíhat patnáctistovku v půl jedné v noci, či podobný výbuch jako vloni na ME v Berlíně, kde třikrát přešlápl v dálce.

Sedmitisícová bitva?

Sedmibojařky budou soupeřit nezvykle ve stejné dny jako jejich mužští kolegové a souboj nejvšestrannějších atletek bude mít grády. Předloni vstoupila do elitního klubu sedmitisícových Belgičanka Nafissatou Thiamová, jejíž vládu velkým soutěžím se pokusí narušit Britka Katarina Johnsonová-Thompsonová. Zejména jejich dálkařská či výškařská vystoupení by mohla mít parametry soubojů specialistek.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články