Hlavní obsah

Překážkář Müller obsadil v semifinále sedmé místo a nepostoupil

Dauhá
Aktualizováno

Vít Müller obsadil na atletickém mistrovství světa v semifinálovém běhu na 400 metrů překážek nepostupové sedmé místo v čase 49,97 sekundy. Oproti rozběhu zrychlil o 18 setin a popáté v kariéře pokořil padesátisekundovou hranici. Při debutu na světovém šampionátu byl klasifikován na 18. místě. Česká smíšená štafeta na 4x400 metrů ve složení Tesař, Vondrová, Petržilková, Šorm vypadla na MS v rozběhu. Američané zaběhli světový rekord 3:12,32.

Foto: Dukla/Ivana Roháčková, ČTK

Český atlet Vít Müller v rozběhu na 400 metrů překážek.

Článek

Müller se oproti pátku zlepšil, přestože se nevyhnul v úvodu klopýtnutí, po kterém za překážkou vyšlápl z dráhy a visela nad ním hrozba diskvalifikace. V závěru útočil na šesté místo, ale o setinu prohrál s vedle běžícím Mexičanem Fernandem Vegou.

Běh vyhrál Američan Rai Benjamin za 48,52 před dalším spolufavoritem Abderrahmanem Sambou z Kataru (48,72). S nejrychlejším časem postoupil lídr světových tabulek a evropský rekordman Karsten Warholm z Norska (48,28).

Při premiéře mixové štafety na MS české kvarteto ve svém běhu skončilo poslední osmé a v konkurenci šestnácti týmů za sebou časem 3:18,01 nechalo jen Japonsko. Vítězové "českého" běhu Američané vytvořili světový rekord časem 3:12,32. Tyrell Richard, Jessica Beardová, Jasmine Blockerová a Obi Igbokwe zlepšili dosavadní maximum z loňské Zlaté tretry o 69 setin.

Na večerní vrchol druhého soutěžního dne navnadil diváky favorit stovky Christian Coleman. Americký vicemistr světa vyhrál první semifinále s vypuštěným závěrem za 9,88 sekundy a stejně jako v pátek byl jediným běžcem s časem pod deset sekund. Do finále, které je na programu ve 21:15 SELČ, se kvalifikoval i obhájce titulu Justin Gatlin, byť až nepřímo časem 10,09 ze třetího místa ve svém semifinále. V něm jej porazili Kanaďan Andre de Grasse (10,07) a o tisícinu sekundy i šampion z roku 2011 Yohan Blake z Jamajky.

V rozbězích stovky byla nejrychlejší dvojnásobná olympijská vítězka Shelly-Ann Fraserová-Pryceová z Jamajky. Pozornost na sebe strhla zářivě žlutými vlasy sahajícími až po hýždě a pak i časem 10,80. Jedenáctisekundovou hranici pokořily i Maria-Josée Ta Louová z Pobřeží slonoviny (10,85) a evropská jednička Dina Asherová-Smithová z Británie (10,96).

Švéd Daniel Stahl jako jediný diskař splnil kvalifikační limit nastavený na 65,50 a výkonem 67,88 obhájce stříbra potvrdil roli lídra světových tabulek. Mezi dvanáctku finalistů o 23 centimetrů nepostoupil olympijský vítěz Christoph Harting z Německa a neuspěl ani polský mistr světa z roku 2015 Piotr Malachowski.

Tyčkařské finále pro změnu bude bez světového rekordmana Renauda Lavillenieho. Třiatřicetiletý Francouz se tak nedočká světového titulu pod otevřeným nebem ani v Kataru. Jeho maximem je stříbro z Moskvy 2013, k tomu má čtyři bronzy. Ze všech ostatních velkých závodů včetně olympiády má nejméně jedno zlato. V Dauhá nepřeskočil 570, dalšímu spolufavoritovi, exmistru světa Pawlu Wojciechowskému z Polska nestačilo k postupu ani zdolání této výšky.

Reklama

Související témata: