Hlavní obsah

Trio českých oštěpařek na MS na medaile nedosáhlo, překážkářka Hejnová je v semifinále

Dauhá
Aktualizováno

Zuzana Hejnová na mistrovství světa v Dauhá postoupila bez problémů do středečního semifinále běhu na 400 metrů překážek. V rozběhu byla druhá za ukrajinskou vicemistryní Evropy Annou Ryžykovovou v čase 55,33 s. Lada Vondrová se do finále hladké čtyřstovky nedostala. V druhém semifinálovém běhu skončila s časem 52,25 sekundy na posledním osmém místě. Boj o medaile skončil pro trio českých oštěpařek - Špotáková, Ogrodníková, Šedivá - už po třetích pokusech. Mezi osmičku postupujících se Češky nevešly. Obhájkyně titulu Špotáková skončila devátá, Ogrodníková byla 11. a Šedivá 12.

Foto: Ivana Roháčková/ASC Dukla, ČTK

Zuzana Hejnová na mistrovství světa v Dauhá postoupila bez problémů do středečního semifinále běhu na 400 metrů překážek

Článek
Fotogalerie

Carterová však byla vinou zdravotních problémů letos nejhorší z amerického kvarteta překážkářek. To světová rekordmanka a olympijská vítězka Dalilah Muhammadová se s vypuštěným závěrem dostala snadno pod 55 sekund. Ještě rychlejší byla vítězka Diamantové ligy Sydney McLaughlinová v nejlepším čase 54,45 s.

Dvojnásobná mistryně světa Hejnová při vstupu do svého osmého světového šampionátu nastoupila ve vnější dráze a neměla tudíž přehled o soupeřkách. Běžela si svým tempem, nebyla úplně spokojena s rytmem, ale v závěru si mohla dovolit šetřit síly. Časem se zařadila na 12. místo.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Zuzana Hejnová na mistrovství světa v Dauhá postoupila bez problémů do středečního semifinále běhu na 400 metrů překážek. Zaběhla dvanáctý nejrychlejší čas.

Lada Vondrová se do finále hladké čtyřstovky nedostala. V druhém semifinálovém běhu skončila dvacetiletá česká reprezentantka s časem 52,25 sekundy na posledním osmém místě. V pondělním rozběhu byla Vondrová o dvě setiny rychlejší a postup do semifinále sama označila za překvapivý.

Semifinále zkusila rozběhnout na osobní rekord 51,71. "Myslím, že na ten osobák mohlo být, ale asi jsem trochu zazmatkovala. Myslím, že jsem trochu přepálila tu třetí stovku a těch posledních 50 metrů už nebylo nic moc. Ale zkusila jsem to, já jsem neměla co ztratit. Bohužel to nevyšlo, ale hodnotím to pozitivně," komentovala česká naděje svůj premiérový světový šampionát.

Letos Vondrová koketovala i s překážkami, ale ráda by se i do budoucna zaměřila hlavně na hladkou čtvrtku. Semifinále na světové scéně mezi dospělými je pro ni povzbuzením. A hodlá mít nadále stejnou image. "Mašlička, podkolenky a ananas na hlavě," popsala svá poznávací znamení.

Oštěpařky byly rychle ze hry

Žádná česká oštěpařka se na mistrovství světa v Dauhá nedostala do užšího finále. Obhájkyně předloňského titulu Barbora Špotáková skončila po třech sériích devátá, Nikola Ogrodníková byla jedenáctá a Irena Šedivá dvanáctá. Soutěž vyhrála Australanka Kelsey-Lee Barberová, posledním pokusem hodila 66,56 metru. Druhá byla Liou Š'-jing, třetí Lu Chuej-chuej.

Světová rekordmanka a dvojnásobná olympijská šampionka Špotáková v Kataru marně atakovala hranici 60 metrů. Zaostala za ní o 13 centimetrů, na postup mezi nejlepší osmičku potřebovala přidat metr a čtvrt.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Oštěpařka Nikola Ogrodníková byla na MS v Dauhá od medaile hodně daleko.

Vicemistryně Evropy Ogrodníková v úvodní sérii sektorem jen proběhla, nejlepší třetí pokus měřil 57,24. Letos přitom dokázala hodit o deset metrů dál a ve světových tabulkách jí patřilo třetí místo. Šedivá, pro kterou byl úspěchem už postup do dvanáctičlenného finále, nepřehodila 56 metrů.

Na hladké čtvrtce mužů byl v rozbězích nejrychlejší Kirani James z Grenady. Olympijský vítěz z Londýna a druhý z Ria de Janeiro se jako jediný dostal pod 45 sekund. Byl to přitom jeho teprve druhý letošní závod, James vynechal Diamantovou ligu a divákům se představil jen na lokálních závodech ve Španělsku. Zklamání katarským fanouškům připravil Abdalelah Harún, bronzový z posledního mistrovství světa, který nedokázal překonat zdravotní problémy a vypadl hned v rozběhu.

Naopak jiná domácí hvězda, výškař Mutaz Issa Baršim, se zdá být po loňském vážném zranění kotníku opět fit. Obhájce titulu v kvalifikaci skákal vše na první pokus a zlepšil si letošní maximum na 229 cm, což stačilo na finále. Mezi vyřazenými jsou úřadující mistr Evropy Němec Mateusz Przybylko, vítěz Diamantové ligy Ukrajinec Andrij Procenko i jeho bronzový krajan z Ria Bohdan Bondarenko.

Mistrem světa ve skoku o tyči se stal americký obhájce titulu Sam Kendricks. Překonal 597 cm stejně jako druhý Švéd Armand Duplantis, ale měl lepší zápis. Na 587 cm se přitom zachránil až třetím pokusem, ale na následující výšce naopak získal v souboji s devatenáctiletým mistrem Evropy rozhodující výhodu.

Americký běžec Donavan Brazier vyhrál osmistovku. Zvítězil v rekordu šampionátu 1:42,34, stříbrný Amel Tuka z Bosny byl o více než sekundu pomalejší.

Americký favorit Noah Lyles vyhrál na MS dvoustovku v čase 19,83. Druhý byl bronzový Kanaďan ze stovky De Grasse, obhájce Gulijev doběhl pátý.

Mistrovství světa v atletice v Dauhá:
Finále:
Muži:
200 m (vítr +0,3 m/s):
1. Lyles (USA) 19,83
2. De Grasse (Kan.) 19,95
3. Quiňónez (Ekv.) 19,98
800 m:
1. Brazier (USA) 1:42,34
2. Tuka (Bosna) 1:43,47
3. Rotich (Keňa) 1:43,82
Tyč:
1. Kendricks (USA) 597
2. Duplantis (Švéd.) 597
3. Lisek (Pol.) 587
Ženy:
Oštěp:
1. Barberová (Austr.) 66,56
2. Liou Š'-jing (Čína) 65,88
3. Lu Chuej-chuej (Čína) 65,49
4. Hussongová (Něm.) 65,21
5. Wingerová (USA) 63,23
6. Chaladovičová (Běl.) 62,54
7. Kolaková (Chorv.) 62,28
8. Raniová (Indie) 61,12
9. Špotáková (ČR) 59,87
...11. Ogrodníková (ČR) 57,24
12. Šedivá (ČR) 55,86
Mistrovství světa v atletice v Dauhá:
Rozběhy a kvalifikace:
Muži:
400 m:
1. James (Gren.) 44,94.
3000 m př.:
1. Wale (Et.) 8:12,96
Výška:
1. Baršim (Kat.), Akimenko a Ivaňuk (oba Rus.) všichni 229.
Kladivo:
1. Fajdek (Pol.) 79,24
Ženy:
400 m př.:
1. McLaughlinová (USA) 54,45
...12. Hejnová (ČR) 55,33 - postoupila do semifinále
200 m - semifinále
1. Asherová-Smithová (Brit.) 22,16
400 m - semifinále
1. Millerová-Uibová (Bah.) 49,66
...20. Vondrová (ČR) 52,25 - nepostoupila

Reklama

Související témata: