Hlavní obsah

Řež o zlato a miliony? Tyčkaři po závodě řádili jak malí kluci

Dauhá

Šlo o hodně. O světové zlato, odměnu 60 tisíc dolarů (přes 1,4 mil. korun), další příjmy od sponzorů. Jenže v tyčkařském sektoru to při finále MS vypadalo, jako když si jde zaskákat pár hodně šikovných kamarádů. Vzájemné povzbuzování, hecování, radost z úspěšných pokusů soupeřů… Tyčkařská parta se vymyká představám o místy až nepřátelské rivalitě ve vrcholovém sportu.

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

Pohoda v tyčkařském doskočišti. Zleva stříbrný Švéd Armand Duplantis, bronzový Polák Piotr Lisek a vpravo zlatý Američan Sam Kendricks.

Článek

Když dramatická úterní bitva skončila, potkali se zlatý Američan Sam Kendricks, stříbrný Švéd Armand Duplantis a bronzový Polák Piotr Lisek v doskočišti a po chvíli v družném rozhovoru vystřihli synchronně salto vzad.

„Nebojujeme spolu jako nepřátelé. Ale jako rivalové a kamarádi,“ vystihl atmosféru v sektoru Kendricks, který svoji až nevídanou družnost se soupeři předvádí na všech závodech.

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

Armand Duplantis, Piotr Lisek a Sam Kendricks se s diváky v Dauhá rozloučili společným saltem.

Roztleskává jim diváky, chytá se za hlavu, když neuspějí… „Jsme prostě kamarádi, kteří se ženou vpřed. Navzájem se dostáváme pod tlak. Kdyby nebyla taková konkurence, nikdo z nás by neskákal tak vysoko,“ vykládal.

Kendricks díky zdolaným 597 cm a lepší bilanci oproti Duplantisovi získal podruhé za sebou zlato, obhájit světový tyčkařský titul se před ním povedlo jedinému muži – Sergeji Bubkovi. „On dominoval naší disciplíně, pomáhal tvořit její DNA, kterou máme všichni v sobě. Ale věřím, že teď je tyč zajímavější, když je tu tolik skokanů, kteří můžou vyhrát,“ vyprávěl.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Well @lisek_piotr was finally feeling good and @mondo_duplantis was having a decent hair day. All in all it was a good day. #flyboys

Příspěvek sdílený Sam Kendricks (@samkendricks),Říj 1, 2019 v 4:15 PDT

V momentě, kdy bylo jasné, že sedmadvacetiletý Kendricks zůstane na tyčkařském trůnu, už v soutěži nepokračoval. I při otázkách na možný budoucí atak světového rekordu Francouze Renauda Lavillenieho 616 cm se jen pousmál a zakroutil hlavou.

„O tom nesním. Jsem člověk, který zná své limity. Tohle nechám spíš na Armandovi,“ podíval se při tiskové konferenci na vedle sedícího Švéda, který se narodil a vyrostl ve Spojených státech amerických.

„Vždyť je mu teprve devatenáct, už deset let skáče o tyči a má všechno před sebou. Bude pro nás čím dál těžší vyhrávat. Ale pro něj taky,“ pousmál se Kendricks.

Duplantis se jeho výzvě nebrání. „Jasně, určitě by to byl obrovský úspěch. Ale pro mě jsou důležitější velké akce. Můžete skákat, jak vysoko chcete, ale podstatné je, abyste byli dobří, když vás všichni sledují a jste pod tlakem,“ vyprávěl Duplantis, jenž loni zazářil v Berlíně evropským zlatem v juniorském světovém rekordu 605 cm.

Reklama

Související témata: