Hlavní obsah

Od hidžábu k tetování a piercingu. Bahrajnská senzace už sahá i po Kratochvílové

Michal Osoba (Dauhá)Právo

Od dob běžeckých legend 80. let Jarmily Kratochvílové a Marity Kochové světová atletika nic takového neviděla. Salva Aid Násirová z Bahrajnu ohromila v Dauhá vítěznou čtvrtkou za 48,14 s. Třetí nejlepší čas historie, nejrychlejší za posledních 34 let…

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Salva Aid Násirová zaběhla v Dauhá třetí nejrychlejší čtvrtku všech dob.Video: sntv

 
Článek

Marně ji stíhala bahamská favoritka Shaunae Millerová-Uibová, byť ji skvělý výkon 48,37 s zařadil na šesté místo historie. Jenže Násirová zaběhla čas jak z jiné čtvrtkařské galaxie. Vždyť až do čtvrtečního finále letos nikdo nepokořil hranici 49 sekund, i Násirové osobní rekord byl skoro o sekundu pomalejší.

„Můj trenér mi vždycky říkal, že budu běhat opravdu rychle, a já se mu smála. Ale teď… Upřímně, nečekala jsem takový čas,“ přiznávala svěřenkyně Josého Rubia. Původně se jmenovala Ebelechukwu Agbapuonwuová a narodila si v Nigérii. Do Bahrajnu přešla v šestnácti letech, změnila si jméno a konvertovala na islám.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Salva Aid Násirová z Bahrajnu po triumfu v závodě na 400 m na MS v Dauhá

Své možnosti ukázala už při dorosteneckém MS v Cali v roce 2015. Tehdy ještě závodila v hidžábu a k vítěznému finále jí pomohlo i to, že se konalo den po skončení ramadánu, a mohla se tak před bojem o medaile normálně stravovat.

Její vystoupení ohromilo tehdejšího světového rekordmana v desetiboji Ashtona Eatona natolik, že ji v rámci projektu mezinárodní atletické federace pozval na tréninkový kemp do Eugene.

Rekord? Všechno je možné

Nyní už Násirová běhá bez hidžábu, na poměry arabského světa působí dost nonkonformně s rozsáhlým tetováním a piercingem ve rtu. Na další posun v historických tabulkách potřebuje ubrat 15 setin, aby dorovnala čas Kratochvílové, kterým získala zlato na prvním MS v Helsinkách 1983, světový rekord Kochové z roku 1985 má hodnotu 47,60 s.

„Všechno je možné,“ nebojí se Násirová ani největší výzvy. Odpovědi na otázku zahraničních novinářů, zda svůj čas považuje na nejlepší „čistý“ v historii, se vyhnula.

Reklama

Související témata: