Hlavní obsah

Vypnuli gravitaci? Historický závod! Šokovaný Staněk si připadal jako Alenka v říši divů

Dauhá

Tady superlativy nestačí. To, co předvedli koulaři ve finále mistrovství světa, nemá v atletické historii obdoby! I český rekordman Tomáš Staněk, který skončil desátý, závěru soutěže užasle přihlížel. Zlatý Joe Kovacs za 22,91 m, stříbrný další Američan Ryan Crouser za 22,90 m, bronzový Novozélanďan Tom Walsh za totožnou vzdálenost.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Američan Joe Kovacs, vítěz soutěže koulařů na MS.

Článek

Pár statistických údajů dokazujících výjimečnost závodu na stadiónu Chalífa. Už 29 let nikdo neposlal kouli za 22,75 m. V sobotním večeru hned tři muži. Výkon 22,53 m by na každém světovém šampionátu suverénně bral zlato. V Dauhá s ním skončil Brazilec Darlan Romani bez medaile.

„Já byl jako Alenka v říši divů. To jen koukáte. Přišlo mi, že někdo vypnul gravitaci. Prostě něco jako kdyby tři borci běželi stovku za 9,60,“ hledal Staněk přirovnání ve sprinterském světě.

Foto: Ivana Roháčková

Tomáš Staněk ve finále MS v Dauhá.

„Když jsou na Diamantové lize první tři místa za 22 metrů, tak vám je z toho trošku špatně. A když je medaile jen za 22,90, to jsem v šoku,“ neskrýval český silák.

Když Walsh hned v první sérii vrhl 22,90 m, zdálo se, že zbytek soutěže bude soubojem o stříbro. Jaká mýlka! „Já tomu pořád nemůžu uvěřit. Věděl jsem, že koule je bláznivá disciplína, ale tohle,“ s úsměvem kroutil hlavou Novozélanďan.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

The king of the last round response: @joekovacsusa👑 . . . #worldathleticschamps #athletics #shotput #usa

Příspěvek sdílený IAAF (@iaaf_athletics),Říj 5, 2019 v 11:55 PDT

Šestá série přinesla senzační rozuzlení. „To začal pořádný ohňostroj,“ smál se olympijský vítěz Crouser.

K poslednímu pokusu nastoupil třicetiletý Kovacs. Roztočil se v kruhu a když se na světelných tabulích objevilo 22,91 m, s nefalšovaným nadšením se rozběhl k tribunám, aby objal manželku Ashley.

Pomohla svatba

„Je pravda, že v době, kdy se ženil, tolik neházel, teď mu asi žena šlape na krk," vtipkoval Staněk. „Ta každodenní dřina se vyplatila, tohle je finále, které psalo historii," rozplýval se dojatý Kovacs, který se na trůn vrátil po čtyřech letech.

Pak se ale ještě zmohl na odpověď Crouser, jehož koule dopadla na centimetr stejně daleko jako u Walshe.

„A to mu vylítla koule z ruky. Myslím, že se brzo svěťáku dočkáme. Vždyť na tréninku tu Ryan hodil 23,15, to v závodě klidně může předvést 23,50," věští Staněk brzký konec platnosti světového rekordu Američana Randyho Barnese 23,12 m z roku 1990.

Staněk v Dauhá čtvrté místo z Londýna neobhájil, ale dobře si uvědomoval, že předloňský výkon 21,41 m by letos bral jen osmé místo. Takový skok udělala koule za poslední dva roky, zatímco Staněk se výkonnostně neposunul.

„Myslím, že jsem letos udělal všechno, sundalo mě to až před cestou sem,“ připomněl trhlinu v třísle z posledního závodu v Ústí nad Labem.

„Nevím, co ti nejlepší kluci dělají, chtěl bych tam vidět. Snažím se něco odkoukat od Walshe, nebo Kovacse, který má podobnou techniku jako já. Ale má neskutečnou sílu. I vzpěrači říkají, že nedají takové výkony, a to oni jsou jen na čince,“ uznale líčil.

Reklama

Související témata: