Hlavní obsah

Svědkyně proti Salazarovi vyzývá k ukončení oregonského projektu

Podle americké olympioničky Kary Goucherové, jež svědčila proti nedávno potrestanému atletickému kouči Albertu Salazarovi, by tréninková skupina Nike Oregon Project (NOP) měla ukončit činnost. Sama se v ní pod Salazarovým vedením v letech 2004 až 2011 připravovala, ale pak vypovídala o jeho nekalých praktikách. Svědectví přispělo k tomu, že Americká antidopingová agentura (USADA) Salazarovi před týdnem udělila kvůli dopingu čtyřletý trest.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Trenér elitních atletických vytrvalců Alberto Salazar dostal čtyřletý distanc za doping.

Článek

"Oregonský projekt by měl být ukončen. Kdybych byla na místě (sponzorské společnosti) Nike, sehnala bych pár nových trenérů a opustila ho, protože jeho principy jednoznačně nebyly v souladu s čistým sportem a musíme prostě začít znovu," uvedla pro BBC vicemistryně světa v běhu na 10 000 metrů z roku 2007.

Stříbro v Ósace získala v období, kdy u Salazara sama trénovala. Dva roky po odchodu z oregonské skupiny svědčila, jak jí americký trenér nabízel léky na štítnou žlázu, aby zhubla po porodu. Kvůli tomu dostal čtyřletý trest i endokrinolog NOP Jeffrey Brown. Salazar byl potrestán také za obchodování se zakázaným testosteronem a ovlivňování dopingových kontrol některých svěřenců. Vinu odmítá a hodlá se odvolat.

Goucherová si myslí, že hvězdní běžci trénující pod Salazarem udělali špatné rozhodnutí. Čtyřnásobný olympijský vítěz Mo Farah podle ní neměl ve skupině zůstávat, když začalo vyšetřování, a Nizozemka Sifan Hassanová se neměla ke skupině přidávat, když věděla o koučově kauze. Na nedávném MS získala Hassanová unikátní double na 1500 a 10 000 metrů, ale musela se hájit kvůli spojení s potrestaným trenérem.

Prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach vyzval Světovou antidopingovou agenturu, aby vyšetřila všechny atlety zapojené do projektu. Goucherová s ním souhlasí. "Není to příjemné, ale myslím, že všechny naše krevní vzorky včetně těch mých by měly být znovu otestovány. Ale jenom to, že běháte v tomto programu, neznamená, že děláte něco špatného," řekla.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Sifan Hassanová z Nizozemská slaví v Dauhá světové zlato na patnáctistovce.

Zprávou USADA o Salazarově případu, která má 140 stran, se bude zabývat také Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU). "Jsem přesvědčen, že se AIU podívá na celý případ a bude přemýšlet o jeho důsledcích," řekl v závěru mistrovství světa šéf Světové atletiky Sebastian Coe. Sám se zatím seznámil jen se shrnutím závěrů, k nimž USADA dospěla, celou zprávu ještě neprostudoval.

Spekulace o čistotě Hassanové se podle něj daly očekávat. "Bohužel takový je svět, ve kterém žijeme. Je nevyhnutelné, že výjimečné výkony jsou zpochybňovány," konstatoval.

Hassanová se hájí argumentací, že vyhrávala už před příchodem do Oregonu v roce 2016. "Jsem čistá. Byl to velmi těžký týden a měla jsem v hlavě spoustu věcí, ale mám dobrého manažera a ten mě opravdu podpořil," řekla po sobotním triumfu a evropském rekordu na 1500 metrů na MS v Dauhá.

Reklama