Hlavní obsah

Hranice snů padne, tuší česká jednička. A v Keni bude národní den

Michal OsobaSport.cz

Je současnou domácí jedničkou, v září v Berlíně zaběhl nejlepší český maratonský čas za posledních patnáct let 2:14:35. Ale když Jiří Homoláč dostane dotaz, jak dlouho by udržel plánované tempo Keňana Eliuda Kipchogeho při plánovaném maratonu pod dvě hodiny (kilometr za 2:50), jen se usměje: „Asi čtyři kilometry.“ Tak výjimečný výkon se chystá na sobotu (start mezi 5. a 9. hodinou ráno) do Vídně v rámci projektu Ineos 1:59.

Foto: ČAS - Eduard Erben

Český vytrvalec Jiří Homoláč po Pardubickém půlmaratonu.

Článek

Před dvěma lety Kipchogemu útok na pokoření hranice vytrvaleckých snů nevyšel o 25 sekund. Věříte, že teď padne?

Myslím, že jo. Klidně to může být vyjít i na 1:58, přece jen Kipchoge od té doby udělal posun ve výkonnosti. Tehdy měl osobní rekord nad 2:03, vloni už běžel 2:01:39, vylepšili i boty.

Nová závodní obuv může hrát velkou roli?

Já jsem ji nezkoušel, ale zase se hodně posunula.

Foto: Profimedia.cz

Při Breaking2 v Monze chybělo Eliudu Kipchogemu k bájné hranici dvou hodin 25 sekund.

Jak jako běžec vnímáte takový projekt? Někteří ho berou jako pokus v trochu laboratorních podmínkách a má pro ně větší hodnotu rekord v klasickém závodě.

Jasně, není to závod, ale on těch 42 195 metrů stejně musí uběhnout, nikdo mu to nezkrátí, pořád to bude super výkon.

Ale stále se střídající se pacemakery, kteří ho i chrání před větrem, by v normálním závodě k dispozici neměl.

V cyklistice také máte peloton, ze kterého pak vyjedou sprinteři. Je to takový posun ve sportu, lidé na to nebyli zvyklí, ale myslím, že se podobné akce budou objevovat i dál.

Kipchoge se připravoval poslední týdny v Keni, teď poběží ve Vídni, kde se očekává teplota kolem deseti stupňů. Nebude to pro něj až moc velký chlad?

To je častý omyl, že si lidé myslí, jak je v Africe pořád teplo. Byl jsem v Keni v srpnu a bylo kolem dvaceti stupňů přes den a když on vybíhal v šest ráno, zhruba těch deset bylo. Velké teplo na maraton není dobré, a co jsem koukal na předpověď, je na všechny ty tři dny, kdy se může běžet, dobrá, hlavně nemá foukat.

Předloni v Monze na hranici dvou hodin útočili i Eritrejec Zersenay Tadese a Etiopan Lelisa Desisa. Teď se vše točí kolem Kipchogeho, může to pro něj být výhoda?

Asi na něj bude větší tlak, ale myslím, že i v Monze tušili, že u těch dvou to nedopadne a Kipchoge byl jednička. I podle těch testů, které před tím absolvovali.

Na závod je nasmlouváno přes čtyřicet vodičů. Není to zbytečně moc?

Je třeba, aby byli pořád čerství, a odběhli to v potřebném tempu. Takhle mají větší jistotu a roli určitě hraje i marketing, protože nasmlouvali běžce z celého světa včetně tria bratrů Ingebrigtsenových nebo Bernarda Lagata.

Oproti Monze se poběží na téměř dvakrát delším okruhu měřícím 9,6 kilometru. Hraje i to roli?

Myslím, že je to jedno, stejně tu vzdálenost musí urazit. Spíš je dobré, když ta trasa není moc rozprostřená. Kdyby foukalo, aby větší část neběžel proti větru.

Pro řadu fanoušků i expertů je Kipchoge nejlepším maratoncem historie. Souhlasíte?

Souhlasím, vždyť vyhrál deset z jedenácti maratonů, do kterých nastoupil, je to prostě Pan maratonec.

Vy jezdíte do Keni často za přípravou, potkali jste se?

Asi dvakrát nebo třikrát, ale nikdy jsme se víc nebavili, byla kolem něj vždy spousta lidí, jen jsem se s ním vyfotil. Ale působí velmi příjemně a v pohodě, což je vidět i z videí o něm.

V Keni bydlí v Eldoretu, tam se i připravuje?

Trénuje v Kaptagatu, asi 30 kilometrů od Itenu. Tam tráví šest dnů týdně a domů do Eldoretu jezdí jen na den. Kaptagat je výš, asi 2700 metrů nad mořem, vlastně tam nic kolem není, žádné městečko, jen ten tréninkový kemp. Kipchoge má asi třicetičlennou skupinu, trénuje tam i s Geoffreym Kamwororem, který teď zaběhl světový rekord na půlmaraton.

Jak myslíte, že budou Keňané jeho pokus prožívat? Přikovaní k obrazovkám?

Určitě. Už když jsem tam byl, měli auta i motorky polepené logem toho závodu Ineos 1:59. Všichni to sledují, bude to pro ně takový národní den.

Pokud se poběží v sobotu, bude vám Kipchogeho pokus kolidovat s brněnským závodem Vokolo Príglu…

Ale když poběží ráno, tak to stihnu, stejně bych vstával. A kdyby běželi další den, možná bych se do Vídně vyrazil podívat, z Brna je to kousek.

Je Kipchoge jediným, kdo může teď atakovat hranici dvou hodin? V Berlíně teď Kenenisa Bekele zaostal za jeho světovým rekordem jen o dvě sekundy.

Hodně mě překvapil, možná by na tom byli podobně, protože Bekele předvedl fakt vynikající výkon.

Kdyby Kipchoge hranici dvou hodin nepřekonal, myslíte, že by se o to pokoušel ještě potřetí?

Já myslím, že jsou si jistí, že padne, já tomu také věřím. Pak by se možná chystal směrem k olympiádě a po ní skončil, co jsem slyšel. Už by stejně nemohl o moc víc dokázat, olympijské zlato má, světový rekord taky a teď by měl i maraton pod dvě hodiny.

Prolomí Eliud Kipchoge ve Vídni hranici dvou hodin?
ano
71,5 %
ne
28,5 %
Celkem hlasovalo 404 čtenářů.

Reklama