Hlavní obsah

Nejlepšími atlety Evropy se stali norský překážkář Karsten Warhol

Tallinn

Nejlepšími atlety Evropy za letošní rok se stali norský překážkář Karsten Warholm a ruská výškařka Marija Lasickeneová, kteří na šampionátu v Dauhá obhájili tituly mistrů světa. Vycházející hvězdou je jednadvacetiletý německý desetibojař Niklas Kaul, překvapivý světový šampion, v ženské kategorii si toto ocenění odnesla o tři roky mladší ukrajinská skokanka do výšky Jaroslava Mahučichová. Žádný český atlet se do nominace nedostal.

Foto: Nariman El-Mofty, ČTK/AP

Nor Karsten Warholm

Článek

Warholm měl ve své disciplíně velkou konkurenci, ale ve finále MS porazil Američana Raie Benjamina i Katařana Abderrahmana Sambu. V srpnovém finále Diamantové ligy v Curychu předtím zaběhl druhý čas historie 46,92 sekundy a na 14 setin se přiblížil letitému rekordu Američana Kevina Younga.

Lasickeneová získala titul mistryně světa potřetí za sebou, v Dauhá jí ale vyrostla nečekaná soupeřka. Teprve osmnáctiletá Mahučichová vylepšila světový juniorský rekord o tři centimetry na 204 cm a s velkou favoritkou prohrála jen na horší pokusy. Na galavečeru evropské atletiky v Tallinnu jí to vyneslo ocenění pro vycházející hvězdu.

Kaul byl po prvním dnu desetiboje na MS až jedenáctý, ale pak nejmladší účastník soutěže zazářil. Vylepšil si osobní rekord v tyči, oštěpem hodil za 79 metrů a vyhrál celkovým ziskem 8691 bodů.

Loni ovládli anketu EAA světový rekordman v desetiboji Kévin Mayer z Francie a britská sprinterka Dina Asherová-Smithová. Ta byla v nominaci i letos, ženskou čtveřici doplnily běžkyně Sifan Hassanová z Nizozemska a německá dálkařka Malaika Mihambová. O mužskou trofej usilovali také polský kladivář Pawel Fajdek, estonský oštěpař Magnus Kirt a diskař Daniel Stahl ze Švédska.

Reklama