Hlavní obsah

Medailista z MS v půlmaratonu Kitwara je v trestu za doping

Nairobi

Keňský vytrvalec Sammy Kitwara dostal šestnáctiměsíční trest zákazu startů kvůli dopingu. Komise pro bezúhonnost atletiky (AIU) potrestala dvojnásobného medailistu z mistrovství světa v půlmaratonu za pozitivní test na lék na zmírnění projevů astmatu při březnovém maratonu v Soulu. Trest má zpětnou platnost a vyprší v červenci 2020 těsně před začátkem olympijských her v Tokiu.

Foto: Sport.cz

Keňský vytrvalec Sammy Kitwara. Ilustrační foto

Článek

Třiatřicetiletý Kitwara podle AIU suspendaci akceptoval a nebude se proti ní odvolávat. Užití léku přiznal s vysvětlením, že nevěděl, že je na seznamu zakázaných látek.

Kitwara v roce 2009 získal bronz na MS v půlmaratonu a o rok později byl členem zlatého týmu. S osobním rekordem 58:48 z roku 2011 mu patří na půlmaratonské trati 13. místo v historických tabulkách. Maraton zaběhl nejrychleji v roce 2014 v Chicagu, kde v čase 2:04:28 prohrál jen s nynějším světovým rekordmanem Eliudem Kipchogem (2:04:11).

K jeho největších úspěchům z poslední doby patří triumfy v předloňském maratonu ve Valencii či v půlmaratonu v Lisabonu v roce 2016. V Soulu, kde byl přistižen při dopingu, doběhl sedmý.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články