Hlavní obsah

Nike tvrdí, že Kipchogeho boty z Vídně splňovaly nové parametry

Londýn

Firma Nike tvrdí, že boty Eliuda Kipchogeho z maratonu pod dvě hodiny ve Vídni by odpovídaly i novým parametrům mezinárodní atletické federace. Měly v podrážce jen jednu, nikoliv tři karbonové destičky, jak se často proslýchalo. Společnost ve středu představila novou verzi kontroverzních bot Alphafly, která požadavky Světové atletiky (WA) rovněž splňuje.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Keňan Eliud Kipchoge se raduje poté, co ve Vídni pokořil na maratonské trati hranici dvou hodin.

Článek

Atletičtí funkcionáři byli nuceni upravit dříve poněkud vágní pravidla o povolené obuvi pod tlakem analýz, že modely Vaporfly a Alphafly firmy Nike poskytují díky své konstrukci vytrvalcům výhodu v porovnání s běžci v jiných botách. Před týdnem zveřejnili požadované parametry, podle kterých může být podrážka silničních bot silná maximálně 40 milimetrů a může obsahovat jen jednu tuhou desku.

Agentura Reuters tvrdila, že Kipchogeho prototyp Alphafly z Vídně parametry nesplňuje, protože měl trojitou karbonovou destičku. Tato hojně rozšířená informace vycházela z toho, že si Nike nechala v roce 2018 patentovat boty s trojitou tuhou deskou.

Foto: Ronald Zak, ČTK/AP

Eliud Kipchoge (v bílém) na trati maratonu ve Vídni.

Ty se ale podle výrobce zatím na trh nedostaly. "Nevyrábíme běžecké boty se třemi destičkami," sdělila firma agentuře Reuters. "Jsme rádi, že série Nike Zoom Vaporfly a Nike Zoom Alphafly NEXT% zůstávají povolené," doplnila.

Nová verze Alphafly bude mít podrážku vysokou 39,5 milimetru se vzduchovými polštářky a jednou zvlněnou karbonovou deskou. Firma ji musí uvést do prodeje, aby v ní vytrvalci mohli na olympijských hrách v Tokiu. Světová atletika totiž také s platností od 30. dubna zakázala závodění v prototypech. V soutěži mohou běžci obouvat jen obuv, která je minimálně čtyři měsíce před tím volně dostupná na trhu.

Reklama

Související témata: