Hlavní obsah

Šampiónka Guevaraová končí s atletikou, prý kvůli korupci

MEXIKO

Bývalá světová šampiónka v běhu na 400 metrů Ana Guevaraová ve třiceti letech ukončila kariéru. Své rozhodnutí ve středu oznámila v mexické televizi s tím, že odchází ze scény kvůli korupci představitelů mexického sportu. Guevaraová tak nebude obhajovat v létě v Pekingu stříbrnou olympijskou medaili z Atén.

Článek

Trojnásobná vítězka Panamerických her obvinila mexické funkcionáře z korupce už loni a pohrozila spolu s dalšími asi dvaceti sportovci, že bude bojkotovat olympiádu v Pekingu. Vrcholní činovníci podle ní pro sport v zemi nic nedělají a Guevaraová předpověděla, že mexická účast na hrách skončí katastrofálně.

Svou účast v Pekingu podmínila odstoupením šéfa mexické atletiky Mariana Lary. "Po půl roce se ale nic nezměnilo. Nemohla bych být ve výpravě, aniž bych se zpronevěřila svým zásadám," řekla ve středu. Žádná konkrétní obvinění neuvedla, informovala o nich prý v dopise mexického prezidenta Felipeho Calderóna.

Kritici Guevaraové tvrdí, že svými slovními výpady pouze zakrývá fakt, že její sportovní hvězda pohasíná. Držitelka zlaté medaile z mistrovství světa v Paříži v roce 2003 a dvou bronzů z 2001 a 2005 skončila loni v Ósace čtvrtá. Časem 50,16 sekundy výrazně zaostala za svým osobním rekordem 48,89 sekundy, s kterým jí patří deváté místo v historických tabulkách. V roce 2002 získala podíl na jackpotu ve Zlaté lize.

Reklama