Hlavní obsah

V USA se draží první tretry Nike, mohly by stát miliony

New York/Praha

Ve Spojených státech amerických se od středy draží první tretry z dílny spoluzakladatele společnosti Nike a legendárního atletického trenéra Billa Bowermana, které stály u zrodu světoznámé značky. Aukční síň Sotheby's očekává cenu až 150 000 dolarů (přes 3,5 milionu korun).

Foto: Sport.cz

Legendární tretry Nike jdou do aukce.

Článek

Po obnošených botách basketbalové legendy Michaela Jordana, které se vydražily za rekordních 560 000 dolarů (14,3 milionu korun), je k dispozici další unikátní sportovní bota. Jde o prototyp ze začátku 70. let minulého století, který dal Bowerman na vyzkoušení jednomu z běžců svého týmu Johnu Maysovi.

"Bill se mnou často mluvil o nové firmě, ve které se angažuje. Nevěnoval jsem tomu tehdy moc pozornosti. Jednou mě požádal, jestli bych nevyzkoušel nové sprinterské tretry, které vyrobil. Samozřejmě jsem souhlasil a byl jsem nadšený, že si mě vybral," vzpomínal Mays.

Bowerman se spojil s Philem Knightem v roce 1964, kdy založili firmu Blue Ribbon Sport. O sedm let později ji přejmenovali na Nike. Tretry, které se nabízejí v aukci, jsou významné nejen svým stářím a značkou. Znamenaly totiž první velkou inovaci této firmy a jejich mřížkovaná podrážka připomínající vafli se používá dosud.

Aukce skončí 26. června.

Reklama

Související témata: