Hlavní obsah

Sprinterka Williamsová obvinila londýnské policisty z rasismu

Londýn

Britská atletka Bianca Williamsová obvinila londýnské policisty z rasismu. Rozzlobil ji sobotní incident, při němž hlídka zastavila vůz jejího partnera podle jejího tvrzení "jen proto, že je černoch" a k portugalskému sprinterovi Ricardu dos Santosovi se pak chovala velmi hrubě. Inspekce žádné pochybení na postupu policistů neshledala, předloňská mistryně Evropy ve sprinterské štafetě se nicméně hodlá obrátit na právníky.

Foto: Sport.cz

Britská sprinterka Bianca Williamsová a její přítel Ricardo dos Santos.

Článek

Policie uvedla, že se řidič choval podezřele, jel po nesprávné straně silnice a při výzvě k zastavení naopak zrychlil. To Williamsová označila za výmysl. "Vidí černého muže v krásném černém autě a okamžitě předpokládají, že musí být zapojený do nějakého drogového gangu," řekla BBC.

"Ricardovi se to už stalo mockrát. Ale tohle, jak s ním mluvili, jako by byl jenom nějaká špína na botách, to bylo šokující," uvedla Williamsová, která na instagram umístila video ze zásahu a prohlídky mercedesu, v němž byl i jejich tříměsíční syn. "A to říkají, že v Británii nejsou rasisti. Nazrál čas na změnu, musí se něco stát. Ještě teď se z toho třesu," dodala.

Podpořil ji i její trenér Linford Christie, olympijský vítěz z Barcelony a mistr světa v běhu na 100 metrů. "Rasističtí policisté jsou nejen v Americe. Bylo podezřelé to auto, nebo ti černí lidé v něm?" otázal se na twitteru.

Inspekce nicméně na kamerových záznamech žádnou chybu policistů neviděla. "Incident se stal v oblasti Londýna s vysokým výskytem kriminality. Jelikož řidičovo chování vzbuzovalo podezření, měli plné právo přikročit k akci," uvedla mluvčí Helen Harperová.

Reklama