Hlavní obsah

Další vážné zranění ukončilo kariéru tyčkařky Baďurové

PRAHA

Když v roce 2007 tyčkařka Kateřina Baďurová na mistrovství světa v Ósace vybojovala stříbrnou medaili, nikoho nenapadlo, že to je její poslední sportovní úspěch. Sympatickou atletku však začala sužovat vážná zranění... "Je správný čas, abych ukončila kariéru," oznámila na páteční tiskové konferenci sedmadvacetiletá držitelka českého rekordu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalá tyčkařka Kateřina Baďurová s přítelem a bývalým výškařem Tomášem Janků.

Článek

Po celou dobu kariéry trápily tyčkařku Kateřinu Baďurovou nejrůznější zdravotní problémy. Natržený stehenní sval, operace kotníku, potíže se střevy...  Vždy se však dokázala ke své lásce - atletice - vrátit. A to na té nejvyšší úrovni. V roce 2007 několikrát vylepšila český národní rekord. A svou veleúspěšnou sezónu korunovala na mistrovství světa v japonské Ósace, kde ve finále opět vylepšila národní maximum (na 475 cm - pozn. red.) a vybojovala stříbrnou medailii.

Vypadalo to, že má sympatická atletka konečně ve své sportovní kariéře štěstí. Avšak opak byl pravdou. V lednu na soustředění si Kateřina Baďurová přetrhla v pravém koleni křížový vaz, musela na operaci a opět ji čekala léčba. Málokdo věřil tomu, že stihne olympijské hry v Pekingu. Ona to však dokázala. V jediném závodním pokuse o překonání limitu 435 cm uspěla a mohla se tak těšit na olympiádu. Tam ji ale bohužel zradila psychika a v kvalifikaci neskočila ani základní výšku.

Tyčkařka Kateřina Baďurová se stříbrnou medailí, kterou vybojovala na MS v Ósace - archivní foto.foto: <a href="http://www.ctk.cz/">ČTK/AP</a>/ČTK/AP

V roce 2009 jí odstartovaly problémy s patou. Když už to vypadalo, že je vše na dobré cestě, začalo Baďurovou letos v zimě pobolívat levé koleno. "Doufala jsem, že to nebude nic vážného. Magnetická rezonance odhalila poškození vazu. A teď v úterý 27. dubna mi zjistili, že vaz je utržený. Bylo mi řečeno, že koleno, v jakém je teď stavu, zátěž vrcholového sportu nevydrží. Musela jsem se tedy rozhodnout. Buď plastika, nebo konec kariéry," vysvětlovala sedmadvacetiletá Baďurová. "Nastal čas, abych ukončila kariéru," dodala.

V září se bude vdávat

"Samozřejmě, že je mi to líto. Asi jako každému sportovci, který končí a ví, že nepředvedl vše, na co měl. Jsem moc ráda, že se mi povedlo vybojovat alespoň jednu medaili," přiznala rodačka z Ostravy. Jsem hrdá na to, že jsem mohla být v reprezentaci, a že jsem něco dokázala."

Vicemistryně světa už má i představu, co po ukončení kariéry bude dělat. "S kamarádkou zakládáme mateřské centrum, které bude zaměřené na pohybovou přípravu dětí ve věku dvou až sedmi let. Máme pronajatou vilku se zahradou a otvíráme už 1. června. Já bych tam kromě pohybové přípravy měla působit jako ekonomka," prozradila absolventka Vysoké školy ekonomie a managmentu.

Bývalá tyčkařka Kateřina Baďurová s přítelem a bývalým výškařem Tomášem Janků.foto: Právo/Petr Hloušek

Kromě toho čekají na usměvavou atletku i další příjemné povinnosti. A to přípravy na svatbu. V září totiž řekne ano svému dlouholetému příteli, bývalému úspěšnému výškaři, Tomáši Janků. "Příprava nás teprve čeká, zatím jsem si vybrala jen šaty," uzavřela Kateřina Baďurová.

Reklama