Hlavní obsah

Vůbec jsem netušil, že mohu být tak rychlý, divil se nečekaný maratónský vítěz

Zapůsobil tak trochu jako přízrak. Před startem Volkswagen Maratónu Praha ho nikdo neznal. Jenže po té, co v české metropoli zaběhl skvělý čas 2:05:39, už může šestadvacetiletý Keňan Eliud Kiptanui kalkulovat, jestli si na podzim vybere za další start některý z nejprestižnějších světových maratónů jako jsou Berlín nebo New York. Radovat se může i z bonusů, na kterých díky pražskému triumfu vydělal 75 000 euro (téměř dva milióny korun).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Keňan Eliud Kiptanui (uprostřed) se v Praze zařadil do světové maratónské elity. Při vyhlášení vítězů mu asistovali druhý Etiopec Tsegay (vlevo) a třetí Keňan Koech.

Článek
Fotogalerie

Co si počnete s takovým množstvím peněz?

Pocházím z veliké rodiny. Mám dva bratry a tři sestry, takže nemám starost, že bych nějak výrazně zbohatnul.

Nejste známý z předních maratónů, jaká je vaše závodnická minulost?

S běháním jsem začal na střední škole. Na delší tratě jsem se zaměřil až později a když vyšlo najevo, že jsem talent, zkusil jsem půlmaratón. Na dráhu mě to netáhlo, ale pak přišel na řadu i první maratón. Běžel jsem ho loni poblíž Nairobi, ale bylo to ve vysoké nadmořské výšce a také tam nebylo ideálně zajištěné občerstvení. Přesto jsem považoval čas na úrovni 2:12 za velice solidní.

Jak se vám zamlouvala pražská trať, o níž se vždycky tvrdilo, že se na ní nedají zaběhnout rychlé čas?

Pro mě to byla poměrně snadná trasa. Vnímal jsem povzbuzování diváků a podařilo se mi ze sebe dostat maximum. Výsledkem byl skvělý čas, lepší o sedm minut než můj předchozí. Mám z toho ohromnou radost.

S jakými ambicemi jste do šel do závodu?

Netušil jsem, že mohu být tak rychlý. Žádné podobné plány jsem před závodem nespřádal. Byla tu ale silná konkurence, běžely se rychlé mezičasy a vyšel z toho výborný výkon.

Díky němu jste se rázem zařadil do úplně jiné kategorie maratónců. Na jakém závodě byste se chtěl příště objevit?

Budu o tom ještě muset popřemýšlet. Možná si vyberu Berlín nebo New York.

Co říkáte názoru, že byste na rychlejší trati než je Praha mohl atakovat světový rekord?

Když se sejde pořádná konkurence s rychlými soupeři, dají se zaběhnout velké výkony.

Reklama