Hlavní obsah

Semenyaová se obrátí na Evropský soud pro lidská práva

Jihoafrická atletka Caster Semenyaová se kvůli takzvanému "testosteronovému pravidlu" obrátí na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Oznámil to bez bližšího časového určení právník dvojnásobné olympijské vítězky v běhu na 800 metrů Gregory Nott.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Caster Semenyaová během Kontinentálního poháru v Ostravě.

Článek

"Stále věříme, že Světová atletika uzná chybu a tohle neúnosné pravidlo, které paní Semenyaovou vylučuje ze závodů, zase zruší," uvedl Nott v prohlášení.

Pravidlo vyžaduje hormonální léčbu pro atletky s přirozeně vyšší hladinou testosteronu, bez ní nemohou závodit na tratích od 400 metrů po jednu míli. Semenyaová, jež je mezi takovými sportovkyněmi nejznámější, o zrušení regule usiluje zatím marně a neuspěla ani u sportovní arbitráže CAS či naposledy u švýcarského federálního soudu.

Na své hlavní trati proto Semenyaová v současnosti nemůže závodit a vloni například přišla o možnost obhajovat na mistrovství světa v Dauhá zlato na osmistovce. Pro olympijské hry v Tokiu, které byly kvůli pandemii koronaviru odloženy na příští léto, ohlásila jihoafrická běžkyně přechod na dvousetmetrovou trať.

Reklama

Související témata: