Hlavní obsah

Šebrle vs. Dvořák: atmosféra před MS houstne

PRAHA

Necelý měsíc před mistrovstvím světa rozjitřil atmosféru v atletické reprezentaci spor mezi šéftrenérem Tomášem Dvořákem a desetibojařem Romanem Šebrlem. Slovní přestřelka se vyhrotila především kvůli červnovému mítinku v Kladně, který Šebrle dokončil se zraněním, ale zároveň v ní opět ožil i deset let starý konflikt z doby, kdy spolu oba trénovali v jedné skupině.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová, Právo

Tomáš Dvořák (vlevo) a Roman Šebrle na archivním snímku. Dnes by se spolu před objektiv nepostavili.

Článek

Podle MF Dnes zraněný Šebrle v Kladně prohlásil, že po něm šéftrenér požaduje, aby závod dokončil, jinak ho nemůže nominovat na Evropský pohár. Dvořák namítl, že Šebrle chce desetiboj dokončit jen proto, aby podle smlouvy dostal plné startovné. To mělo podle některých zdrojů činit 20 tisíc dolarů.

"Od toho Kladna jsme skoro nepřišli do kontaktu. Jen jsme se potkali na Julisce. První, co mi řekl na můj pozdrav, bylo, že si vždycky myslel, že jsem vůl, ale že teď jsem to dokázal," citoval Dvořáka deník Sport.

Němou barikádu mezi oběma legendami světového desetiboje potvrdil i Šebrle před odjezdem do francouzského Albi. "Nemluvíme spolu. Nechci se k tomu teď vracet, soustředím se na to, abych splnil limit. Ale vrátím se k tomu, protože ta obvinění si nenechám líbit. A on ví proč...," řekl v rozhovoru pro Právo.

Dvořák nicméně tvrdí, že Šebrle není jeho nepřítel. "Nepříčilo se mi poslat mu gratulaci a smeknout před ním klobouk po tom výkonu ve Francii," připomněl mítink z konce minulého týdne, na němž si Šebrle zajistil na poslední chvíli nominaci na MS.

Šéf svazu se snaží situaci vyžehlit

Konflikt mezi nimi vypukl už před deseti lety, kdy spolu trénovali. Tehdy byl Dvořák světovým rekordmanem a dvojnásobným mistrem světa, o dva roky mladší Šebrle měl stříbro z olympiády v Sydney. "V roce 2001 jsem se mu vyrovnal a on se ke mně na tréninku choval jako hajzl. Já jsem tenkrát mlčel a byla pro mě obrovská motivace udělat devět tisíc (bodů) před ním. Což se mi povedlo," prohlásil Šebrle, jehož světový rekord z Götzisu 9026 bodů platí dodnes.

Dvořák ale oponuje. "Každý si asi tohle období pamatujeme jinak. Já byl ve vypjaté situaci a měl jsem dost klacků pod nohama. Nejsem typ, kdo by je házel jiným," řekl.

I když spolu nemluví, Dvořák ujišťuje, že cílem obou je nyní uspět na šampionátu v Tegu. Situaci už řešil i předseda svazu Libor Varhaník. "Domluvil jsem se s nimi, že atmosféra v týmu musí být nejlepší. Využiji veškerého svého vlivu, aby taková byla a aby se nehádali," uvedl v MF Dnes.

Reklama

Související témata: