Hlavní obsah

VIDEO: Bolt šokoval atletický svět, na stovce ulil start a byl diskvalifikován

TEGU

Šok na atletickém mistrovství v Tegu. Největší hvězda celého šampionátu Usain Bolt ulil ve finále start na královské trati na 100 metrů a byl ze závodu vyloučen. Zlatou medaili vybojoval Boltův krajan Yohan Blake, který zaběhl čas 9,92 sekundy. Za ním doběhli Američan Walter Dix (10,08) a Kim Collins z ostrovů Svatý Kryštof a Nevis (10,09).

Foto: Phil Noble, Reuters

Zklamaný Usain Bolt. Finálový závod MS na 100 metrů kvůli předčasnému startu nevyhraje.

Článek

Zaplněný stadión v Tegu úžasem vzdechl, když trojnásobný světový rekordman Bolt předčasně opustil bloky ještě před startovním výstřelem. Už druhou sezónu totiž platí pravidlo o nulové toleranci. Pak ale šokované ochozy na několik sekund naprosto oněměly, že by bylo slyšet špendlík spadnout na zem.

Byl to katastrofický výjev. Bolt uběhl jen několik kroků a hned jak zazněl druhý výstřel, oznamující pokažený start, svlékl dres a mrštil s ním o zem. Pak se držel za hlavu a křičel. Nikdo na stadiónu v Tegu nevěřil vlastním očím. Muž, který vládl světovému sprintu od olympiády v Pekingu a stal se fenoménem, nepoběží o medaili. Muž, který naopak z bloků často vybíhal jako poslední.

Před startem to byl ještě starý známý showman Bolt. Dělal opičky do kamery, ukazoval na svou neoholenou bradku. Po rozběhu a semifinále mohl být klidný, vždyť oba běhy zvládl s naprostým přehledem. Když ho ale odváděl rozhodčí od startu pryč, do smíchu mu vůbec nebylo. Opíral se o zeď, držel se za hlavu a pak utekl.

Usain Bolt právě ulil start a byl vyloučen z finále stovky na MS vyloučen. foto: ČTK/AP/Kim Kyung-Hoon

Ještě před tím se za ním vydala skupinka fotoreportérů. "Čekáte na slzy?" otočil se na ně Bolt. "Nebudou," odsekl, než se utekl schovat v útrobách stadiónu.

"Nikdo nevíme, kde je, ještě jsem s ním nemluvil," řekl jeho manažer Ricky Simms. "Vypadal dobře, věřili jsme, že udělá dobrý výkon. Ale rozhodně nebyl přemotivovaný," řekl manažer. Odmítl i ztrátu koncentrace. "Už dělá atletku dlouho, nemá s tím problém. Určitě si bude chtít napravit chuť na dvoustovce. Je to sport, taková chyba se občas stane," řekl.

Trojnásobný olympijský vítěz Bolt přijel do Tegu s cílem zopakovat tři triumfy z Berlína a tvrdil, že pokud "nezaspí" na startu, znovu nejkratší sprint bez problémů ovládne. Tentokrát měl však v blocích opačné problémy, což se mu stalo poprvé v kariéře od doby, kdy se ulité starty netolerují. Start uspěchal už v semifinále na mistrovství světa v Berlíně, tam ale byl pouze napomenutý.

Blakovi bylo Bolta líto

"Když Usain ulil, byl jsem opravdu hodně překvapený, protože jsme na tréninku o tom zrovna mluvili a ono se to dnes stalo!" řekl Blake. "Řekl jsem si, že musím udržet nervy na uzdě a vyhrát pro něj," prohlásil. "Mám v hlavě smíšené pocity, je mi líto Usaina, ale zároveň si ten moment velmi užívám," dodal.

Collins se stal naopak nejstarším medailistou ve sprintu v historii mistrovství světa. A dlouho to vypadalo, že by mohl dokonce vyhrát. Ještě po 60 metrech vedl. "Bylo těžké se po tom momentu soustředit, ale říkal jsem si - teď přišla tvoje chvíle, teď máš šanci vyhrát. Nepovedlo se, ale nevadí, mám medaili," radoval se Collins, který byl na svém devátém MS a plánuje závodit i za dva roky.

Na velké akci pětadvacetiletý Bolt nevyhrál poprvé po čtyřech letech. V roce 2007 na světovém šampionátu v Ósace byl druhý na dvoustovce. Pak přišla jeho galapředstavení na olympiádě v Pekingu a předloni v Berlíně.

Usain Bolt ví, že zlato z MS neobhájí, ulil start a musel odejít z dráhy. foto: ČTK/AP/Kim Kyung-Hoon

V letošní sezóně nebyl po předchozích zdravotních problémech zdaleka tak suverénní jako dřív, přesto byl jasným favoritem pro všechny tři své závody. Šanci vynahradit si dnešní zklamání bude mít na dvojnásobné trati a ve štafetě na 4x100 metrů.

Pravidlo o nulové toleranci na startu se přitom právě u sprinterů nesetkalo s velkých pochopením. "Nepomůže to atletice, když se něco takového stane právě Boltovi ve finále mistrovství světa," nechal se slyšet Američan Tyson Gay, velký Boltův soupeř, který kvůli zranění v Tegu nezávodí stejně jako Boltův krajan a nejrychlejší muž sezony Asafa Powell. Bolt měl tak cestu k dalšímu titulu volnou.

"My bychom rozhodně byli rádi, kdyby se pravidlo vrátilo na jeden ulitý start pro všechny. Určitě to je nyní předmět k diskusi," prohlásil manažer Simms.

I Roman Šebrle považuje Boltovu diskvalifikaci za smůlu pro atletiku. "On je obrovský vzor a modla atletiky. Má talent přitahovat lidi," prohlásil český desetibojař. "Ale na druhou stranu to byl po dlouhé době zase zajímavý závod pro ostatní," usmál se.

Mistrovství světa v atletice v Tegu (Korea):
Finále, muži:
100 m (vítr -1,4 m/s): 1. Blake (Jam.) 9,92, 2. Dix (USA) 10,08, 3. Collins (Sv. Kryštof a Nevis) 10,09, 4. Lemaitre (Fr.) 10,19, 5. Bailey (Antigua) 10,26, 6. Vicaut (Fr.) 10,27, 7. Carter 10,95, Bolt (oba Jam.) diskvalifikován.

Reklama

Související témata: