Hlavní obsah

Trenér Železný sbírá ceny. Chodí mi i nabídky z exotických zemí, ale to by nešlo, tvrdí

Michal OsobaPrávo

Už zase sbírá atletická ocenění. Pět let po skončení své zářivé oštěpařské kariéry Jan Železný poprvé převzal při vyhlášení Atleta roku ocenění pro nejlepšího trenéra. A i když se jeho trenérský věhlas šíří atletickým světem, odchod do zahraničních služeb neplánuje. Pomoc finskému mistrovi světa Pitkämäkimu je výjimkou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Železný byl vyhlášen nejlepším trenérem roku 2011.

Článek

Vyhrát anketu Atlet roku jako závodník i jako trenér se před vámi nikomu nepodařilo…

U sportovců se dá říct, kdo by asi mohl vyhrát, ale mezi trenéry je to ošidné vybírání. Vždycky záleží na výsledku jeho závodníků, ale nemusí to být ten opravdu nejlepší kouč.

Ale i vaši svěřeni tvrdili, že vám chtěli k tomuto ocenění pomoct.

Ale pochybuju, že by na to mysleli, když házeli na mistrovství světa, to by bylo divné. (úsměv) Byl to velice dobrý rok, Bára skončila druhá, Víťa Veselý čtvrtý, Jarka Klimešová osmá, Petr Frydrych vyhrál na Diamantové lize, i Kuba Vadlejch v Tegu zabojoval. Proto mě sem asi dostali a snad to za rok bude ještě lepší.

V to věří i Barbora Špotáková. Bude pro vás druhý společný rok snazší?

Jednodušší to bude hlavně tím, že když přicházela, byli jsme oba pod větším tlakem a letošní rok ukázal, že to může fungovat, když výkon gradoval tam, kde měl. Ale příští rok je olympiáda, nikdo neví, jak dlouho bude ještě Bára házet, takže to očekávání bude zase velké. Ale člověk už ví, co jak dělat, jak reaguje na podněty, tím to bude snazší. Změn bylo dost, teď je třeba to ustálit.

Takže na zvažovanou cestu na kemp do Finska nedojde?

To ne, pojedeme až do Afriky. Jen vyrazíme o něco dřív, i proto, že začne dřív celá sezóna. Holky začínají Diamantovou ligu už v Dauhá, člověk potřebuje splnit limity a i finančně je na tom teď skupina líp, tak můžeme odjet dřív a zůstat tam dlouho.

Teď pomáháte s přípravou i bývalému mistru světa Teru Pitkämäkimu z Finska. Bylo to pro vás těžké rozhodování? Bára Špotáková říkala, že by rivalku ve skupině nechtěla.

Nebylo to těžké, protože Tero je chlap. U ženské bych to neudělal. Kluků jsem se na to samozřejmě ptal, ale když vidíte někoho dobrého, mělo by vás to motivovat. Kdyby vás to sráželo, nikdy nebudete šampión. Já také, když jsem trénoval se Sergejem Makarovem nebo Stevem Backleym, věděl, že pokud půjdu výkonnostně dolů, můžou mě válcovat.

Dostal jste podobných nabídek od atletů nebo svazů po úspěšné sezóně víc?

Zrovna mi Libor Varhaník (předseda svazu – pozn. red.) říkal, že už mi to ani nepřeposílal. Byly tam zajímavé nabídky i z exotických zemí, ale to nejde. Tero je výjimka, vždycky se mi jako oštěpař líbil. Navíc oštěp má ve Finsku tradici, tam je skoro každý trenérem…

Reklama