Hlavní obsah

Mítink Diamantové ligy ve Florencii by měl být i s koulařem Staňkem

Ve čtvrtek bude mítinkem ve Florencii pokračovat atletická Diamantová liga. Měl by u toho být i koulař Tomáš Staněk, který vynechal předchozí diamantový závod v Dauhá. Halový mistr Evropy má další šanci napravit zatím rozpačitý dojem z venkovní sezony.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Koulař Tomáš Staněk při pokusu na Memoriálu Josefa Odložila.

Článek

Florencie jako netradiční dějiště zaskakuje za tradiční Řím, kde musely atletické závody ustoupit fotbalovému Euru. Český rekordman Staněk se potýká s následky zranění svalu na vnitřní straně stehna, který je zásadní pro otočku. Venkovní sezonu zahájil v květnu na Zlaté tretře, kde skončil čtvrtý za 20,11 metru. Po další rehabilitaci se v pondělí představil na Odložilově memoriálu, ale sezonní maximum si posunul jen o deset centimetrů a obsadil šestou příčku.

Na vítězství z Dauhá může ve Florencii navázat Novozélanďan Tomas Walsh. Znovu ho vyzve Srb Armin Sinančevič, jenž předvedl v Kataru absolutně nejdelší pokus, a v soutěži budou i silní Poláci Michal Haratyk a Konrad Bukowiecki.

Ze světového pohledu přitahují největší pozornost běžci. Krátce po překonání světového rekordu na 10.000 metrů, který jí ale vydržel jen dva dny, bude závodit Nizozemka Sifan Hassanová. Mimořádně všestranná běžkyně tentokrát zvolila patnáctistovku, na které je stejně jako na desítce úřadující mistryní světa.

Další závod po Zlaté tretře čeká světového rekordmana na 5000 i 10.000 metrů Joshuu Cheptegeie. Ugandský vytrvalec poběží pětikilometrový závod a utká se mimo jiné s norskou hvězdou Jakobem Ingebrigtsenem.

Italští fanoušci budou intenzivně sledovat výšku s domácí hvězdou Gianmarcem Tamberim. Ten nebude favoritem v konkurenci katarského mistra světa Mutaze Issy Baršima a vítěze z Dauhá Ilji Ivaňuka. V tyčkařském sektoru se o první diamantovou výhru v sezoně pokusí čtyřnásobná vítězka tohoto seriálu Katerina Stefanídiová, jež byla v Dauhá čtvrtá. Do Florencie nepřijely Američanky Katie Nageotteová a Sandi Morrisová, které ovládly závod v Kataru. O reparát se po sedmém místě v Dauhá bude pokoušet mistryně světa Anželika Sidorovová z Ruska.

Mítink ve Florencii začne v 18:45.

Reklama

Související témata: