Hlavní obsah

Výškařka Lasickeneová povede okleštěný ruský atletický tým na OH

Moskva

Trojnásobná mistryně světa ve skoku do výšky Maria Lasickeneová nechybí v olympijské nominaci okleštěné ruské atletické výpravy na hry v Tokiu a v 28 letech se může těšit na první start pod pěti kruhy. V týmu, který je kvůli trestu za dopingové praktiky v zemi omezen na deset atletů, je také další úřadující světová šampionka ve skoku o tyči Anželika Sidorovová, zlatou medaili z MS (2015) má rovněž překážkář Sergej Šubenkov. Vicemistr světa z posledního šampionátu v Dauhá byl teprve v minulém týdnu zbaven podezření z dopingu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ruská výškařská hvězda Maria Lasickeneová na archivním snímku.

Článek

V desetičlenné nominaci jsou i další medailisté z posledního MS výškaři Michail Akimenko a Ilja Ivaňuk či chodec Vasilij Mizinov a také dálkařka Darja Klišinová, která jako jediná ruská atletka mohla startovat na minulé olympiádě v Riu. Tým doplňují chodkyně Elvira Chasanovová, desetibojař Ilja Škureňov a kladivář Valerij Pronkin.

Ruská atletická federace je kvůli organizovanému dopingu suspendována od roku 2015 a mezinárodních soutěží se mohou účastnit jen takzvaní neutrální atleti. V Riu až na Klišinovou nemohl startovat žádný ruský atlet, pro hry v Tokiu byl jejich počet omezen na deset. Aktuálně má status neutrálních sportovců sotva třicítka ruských atletů.

Celkově bude v ruské olympijské výpravě na OH v Tokiu 335 sportovců, kteří nebudou startovat pod národní vlajkou a v případě vítězství neuslyší státní hymnu kvůli dvouletému trestu od Světové antidopingové agentury za opakovaná dopingová provinění. Závodit budou pod hlavičkou ROC (Ruský olympijský výbor), jehož vlajku ponesou při slavnostním zahájení volejbalista Maxim Michajlov a šermířka Sofja Veliká.

Reklama