Hlavní obsah

Kubista se potatil a zvolil atletiku, na fotbal už chodí jen fandit

Dublin

Limit pro mistrovství světa v Moskvě zatím půlkaři Janu Kubistovi uniká, jednu pro něj významnou metu ale už letos pokořil. Překonal osobní rekord svého táty, když v německé Desavě zvládl dva okruhy za 1:47,05.

Foto: Aleš Gräf

Jan Kubista (vlevo) finišuje při první lize mistrovství Evropy družstev v Dublinu.

Článek

Laťku neměl vůbec nízko, vždyť jeho stejnojmenný otec byl finalistou mistrovství světa v Helsinkách 1983 a stále drží časem 3:34,87 český rekord na patnáctistovce. „Táta počítal s tím, že letos ten jeho osobák dám. Spíš mě hecuje, kdy překonám i ten na patnáctistovku,“ přiznává Kubista.

V nejbližší době ale otcův český rekord ohrožovat nebude. „Na olympiádě v Riu bych měl mít vrchol na půlce a pak za čtyři roky, až odejde rychlost, by mohl přijít na patnáctistovce,“ naplánoval si kariéru dvaadvacetiletý Kubista, jenž bude mít další šanci zlepšit svůj osobní rekord na osmistovce ve čtvrtek na Zlaté tretře v Ostravě.

Tempa hvězd se nebojí

„Tam se má běžet na výkon roku, tak bych chtěl s nejlepšími uviset. Zatím jsem letos neprodal, na co mám natrénováno, snad limit brzo padne,“ věří Kubista a nebojí se ani rychlého tempa hvězd v čele s halovým mistrem světa Amanem z Etiopie.

„V Německu jsem teď probíhal čtvrtku za 51 sekund, vodič běžel pod 50. Teď to bude podobné, snad by mi to nemělo dělat problém,“ věří.

Přitom nechybělo moc a Kubista se nepotatil, dlouho hrál fotbal. „Skončil jsem s ním v sedmnácti letech, když jsem přešel na sportovní gymnázium v Jablonci,“ vypráví. „Táta to moc nedává znát, ale myslím, že i moje závody dost prožívá,“ přiznává semifinalista loňského mistrovství Evropy v Helsinkách.

Těší se na Šebrleho

Fotbal už si teď zahraje jen zlehka po sezóně. „Ještě před dvěma lety jsem chodil pravidelně, teď už není tolik času a také nechci riskovat zranění,“ vysvětluje. Při tradičních posezónních fotbálcích na pražské Dukle ale je jako běhavé pravé křídlo vítanou posilou týmu mladých.

„Za starší vždycky chodí hrát Šéba, tak snad bude i letos,“ těší se na konfrontaci s desetibojařským olympijským vítězem.

Jméno Kubista ale z fotbalu zdaleka nezmizelo. Janům mladší bratr Vojtěch se v průběhu jara prosadil do kádru jabloneckého áčka a objevoval se i v základní sestavě vítěze Poháru České pošty. „Jeho atletika moc nebaví, ale já chodím na fotbal pořád. Když mám čas, vyrazím na každý zápas Jablonce, jsem velký fanoušek,“ ujišťuje Jan Kubista.

Reklama

Související témata: