Hlavní obsah

Vyladili těla i hlavy. Železného oštěpařský Dream Team opět válí

Praha

Jan Železný měl ve svých rukou rodící se hvězdnou skupinu oštěpařů, jenže z její mužské části naplňoval potenciál jen úřadující mistr světa Vítězslav Veselý. Petr Frydrych i Jakub Vadlejch poslední roky výkonnostně tápali vinou zdravotních problémů i nedostatků v technice.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oštěpař Petr Frydrych během Memoriálu Josefa Odložila v Praze na Julisce.

Článek
Fotogalerie

O to spokojeněji oštěpařský světový rekordman sleduje úvod nové sezóny, kde mu vedle lídrů skupiny Barbory Špotákové a Vítězslava Veselého dělají radost i Frydrych s Vadlejchem. „Jsem hodně rád, že se kluci ukazují a zase hází, na co mají,“ pochvaluje si Jan Železný.

Frydrych, jenž před čtyřmi lety uměl 88 metrů a byl vicemistrem Evropy do 23 let, se po nepovedeném mistrovství světa v Tegu 2011 dlouho trápil, na mistrovství Evropy 2012 i následnou olympiádu jel jen díky divokým kartám, limit na vrcholnou akci zdolal opět až letos v Klatovech. V pondělí na Odložilově memoriálu ještě přitvrdil, přehodil 85 metrů!

„Petr se tři roky hledal, teď se našel,“ věří Železný. „U něj strašně záleželo na prvních závodech, teď se mu povedly, to je důležité,“ říká trojnásobný olympijský vítěz.

Frydrych už kompromisy nebere

„U mě byl problém ve zdraví,“ připomíná Petr Frydrych potíže se zády i loktem. „Ale je pravda, že jsem si vzal z porážek a špatných závodů ponaučení. Byl jsem psychicky slabý, nešel jsem na mítinky pro vítězství, ale jen si zazávodit. A jakmile přijmete takový kompromis, sráží vás to dolů. Teď opět vnitřně cítím, že mohu vítězit,“ pochvaluje si.

Vadlejch zářil už jako teenager, patří mu český juniorský rekord. „Kuba je jeden z největších talentů, který u nás byl,“ říká Železný. Jenže i Vadlejchova výkonnost dlouho vadla. „U Kuby je strašně důležitá hlava. Začátek sezóny vypadal zvláštně, teď na Julisce hodil třikrát za 80 metrů, jsem přesvědčený, že se posune ještě dál,“ věří hvězdný kouč.

Jakub Vadlejch Železného slova potvrzuje. „V roce 2012 jsem si poranil kotník. Další rok to bylo dobré, ale dostalo se mi to do hlavy. Bál jsem se čáry, nešlo mi odhazovat. Teď už je to pryč, jsem dobře fyzicky připravený a bylo jen otázkou času, kdy chytím závod,“ vyprávěl.

Evropské tabulky 2014
1. Petr Frydrych85,07 m
4. Vítězslav Veselý83,80 m
8. Jakub Vadlejch82,48 m

Reklama

Související témata: