Hlavní obsah

Formanová nelpí na návratu na ovály, její prioritou je syn Petr

PRAHA

Bývalá mistryně světa v běhu na 800 metrů Ludmila Formanová vede nový život, v němž se atletika dostala na druhou kolej. Čáslavská závodnice si užívá tříměsíčního syna Petra a běhat chodí jen tehdy, když má chuť a čas. Návrat na atletické ovály nevylučuje, ale ponechává ho osudu.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Ludmila Formanová

Článek

"Když to půjde, tak fajn. Když ne, svět se nezboří," nastínila v rozhovoru s ČTK své krédo. "Běhání není prioritní, návrat jsem nikomu neslíbila. Ale pořád mě to baví, chci se chodit proběhnout," řekla atletka, která v pondělí oslavila 32. narozeniny.

Nyní trénuje přibližně měsíc a půl. "Cítím, že by to mohlo jít v létě závodit. Hlavně jsem zdravá," uvedla. "Ale když to nepůjde, tak to nevadí. Je to velká psychická výhoda. Neprožívám žádný stres, že jsem něco neodběhala nebo že mě něco bolí," dodala. Zdraví jí prý slouží na výbornou, přitom v uplynulých pěti letech se velmi často trápila se zraněními.

Její život teď naplňují vrchovatou měrou potomek a přítel stejného jména. "Nechci malého zanedbávat, nechci, aby plakal. Až bude větší a řekne, abych nešla, tak na trénink nepůjdu," uvedla Formanová. Mateřství se jí moc líbí, i proto, že malý Petr je hodný a v noci spí. "Asi je po tátovi. Já jsem totiž čekala zlobivý dítě po mně," řekla s úsměvem. "Prožívám krásné období," dodala.

Svatba možná letos na podzim

S přítelem žije 15 let a v letošním roce zřejmě svůj vztah legalizují i na úřadech. "Termín ještě nemáme, ale možná letos na podzim," sdělila Formanová. Už mají i jasno, že svatba bude malá, jen v úzkém rodinném kruhu. A nechá si běžkyně své slavné jméno? "Kdepak, buď obě, nebo budu jen Hrubá. Už kvůli malému," uvedla.

Na stadion v Čáslavi nebo do parku ve Vodrantech chodí běhat jednou denně, začala v listopadu. "Není to zdaleka ten trénink jako v minulých letech, protože času není tolik. Ale pozitivní je, že mě nic nebolí, že jsem odpočinutá a plná sil," řekla.

Je domluvená se svou trenérkou Jarmilou Kratochvílovou, že bude přes zimu trénovat doma. V březnu se vydá i se synem do Krkonoš na běžky a na jaře uvidí, jestli bude chtít závodit. "Uvidíme," prohlásila.

Trenérka má z návratu radost

Trenérka prý má z jejího návratu do skupiny radost. "V poslední době jsem se do toho začala dostávat," nastínila Formanová své aktuální pocity při tréninku. "Ale zatím je moc brzy na nějaké plány nebo větší hodnocení," řekla.

Už jednou se vracela k atletice po dvouleté pauze zaviněné zraněními a bylo z toho překvapivé čtvrté místo na ME 2002 v Mnichově. To by měla letos v létě v Göteborgu obhajovat. "Reálné by to bylo pouze v případě, že by šlo všechno hladce," pravila Formanová.

Již dříve uvedla, že by chtěla kariéru zakončit na olympiádě v Pekingu. Předloňská neúčast v Aténách ji mrzela, ale nyní tvrdí, že i když bude za dva a půl roku sledovat olympijské hry opět jen v televizi, nezklame ji to. "Hlavně aby byli oba Petrové zdraví," dodala.

Reklama