Hlavní obsah

Bába si v nové hale vyskákal čtvrtou olympiádu. Ale medaile se dala udělat i z tunelu, vzpomínal

Ostrava

V Aténách 2004 jako devatenáctiletý mladík zazářil Jaroslav Bába bronzovou medailí. A představí se i o dvanáct let později na hrách v brazilském Riu. Při halovém mistrovství republiky český výškařský rekordman výkonem 226 cm splnil limit pro svou čtvrtou účast pod pěti kruhy.

Foto: Horsinka Adolf, ČTK

Výškař Jaroslav Bába na halovém mistrovství ČR v atletice.

Článek

Potvrzení olympijského limitu pro vás bylo hlavním cílem šampionátu?

Jsem rád, že jsem ho potvrdil, byl to můj cíl, i když se to povedlo na třetí pokus. Necítil jsem se v hale úplně nejlíp, povrch je tvrdý a bolí mě obě paty, i ta neodrazová. Vrstva tartanu podle mě není tak silná, pod tím je beton, takže na skákání to není úplně ideální.

Je jistě příjemné mít začátkem března jistotu účasti na letním vrcholu sezóny.

Určitě je to fajn, ale každopádně pořád musím trénovat, nechci se olympiády jenom účastnit, chci tam předvést nějaký slušný výsledek. Budu makat, abych formu vyladil. Hala byla letos hodně závodní, ani jsem moc nečekal, že skočím limit pro halové mistrovství světa v Portlandu 233 centimetrů. Hala pro mě byla zpestření.

Se šampionátem v Portlandu jste tedy ani moc nepočítal?

Je pravda, že 233 už jsem dlouho neskočil, ani jsme se na halu speciálně nepřipravovali. Kdybych se na ni zaměřil, určitě bych zvolil méně závodů a větší pauzu mezi nimi. Ale pro mě je důležitá olympiáda.

V létě už byste chtěl výšky okolo 233 centimetrů opět atakovat?

Doufám v to. Teď jsem docela vyplivlý, měl jsem asi osm závodů ve třech týdnech a nebyla šance trénovat, až se divím, že mi forma vydržela až sem na mistrovství republiky. Na léto už budeme závody vybírat s rozumem a rozvahou, aby výkony byly mnohem lepší.

Proč jste se v halové sezóně rozhodl pro tolik závodů?

Hlavně jsem chtěl potěšit všechny diváky v Třinci, Banské Bystrici, Hustopečích, Brně i Ostravě. Řekl jsem si, že objedu všechno, co se mi nabídne, a užiju si závody.

Když jste v Ostravě měl vítězství jisté, nechal jste si dát na stojany 232 centimetrů, o centimetr méně než je limit pro Portland, proč?

Abych byl v případě úspěchu dobrán na základě výkonu, to by mohlo stačit. Radil mi to trenér i šéftrenér Dvořák, tak jsem poslechl. (úsměv)

Vy jste v Ostravě dlouhé roky trénoval, nemrzí vás, že zde moderní hala nevyrostla o pár let dříve?

Je to škoda, ta hala je nádherná. Na druhou stranu i v tom tunelu, kde jsme trénovali, se dalo připravit, i z něj se dala udělat olympijská medaile a bronz z halového mistrovství světa, tak to snad takový hendikep nebyl.

Reklama