Hlavní obsah

Změna plánů? Špotáková sundala ortézu a zvažuje mistrovství Evropy

Praha

Osm týdnů po zlomenině nártní kosti už má dvojnásobná olympijská vítězka Barbora Špotáková opět důvod k opatrnému úsměvu. „Každý den se to lepší,“ hlásí oštěpařka a v neděli míří na desetidenní soustředění do maďarského Debrecínu. Konkrétnější obrysy dostává i podoba její sezóny. Oproti původním plánům nyní nevylučuje ani start na červencovém mistrovství Evropy v Amsterdamu.

Barbora Špotáková při tréninku na Strahově.Video: Sport.cz

 
Článek

Jeden tenisový úder na soustředění a smolný došlap výrazně proměnil sezónní plány světové rekordmanky. Dva měsíce od úrazu už ale místo hodu z místa a chůze začne do přípravy zařazovat i běh. „Teď jsem ještě pajdala a to nemá smysl,“ vysvětluje.

Běhá s polovinou váhy

Vhod jí přišel stroj nazývaný antigravitační trenažer, který teď může používat na Dukle. „Pořídili ho asi před dvěma měsíci, docela se to trefilo,“ usmívá se. Stejný způsob tréninku, kdy je atletovo tělo nadlehčováno, si kvůli bolavé achillovce vyzkoušela i překážkářka Zuzana Hejnová. „Můžu běžet s padesáti procenty váhy, mozek si připomene, jak tělo běhalo předtím,“ pochvaluje si Špotáková.

„Vršek těla mám díky házení ze sedu výborně připravený, je otázka, jak se to zkombinuje s nohama, postupně si budu zvykat,“ tuší Špotáková a pochvaluje si i snadnější fungování mimo stadión.

„Už dva týdny můžu řídit,“ hlásí s úlevou. „Jsem samostatnější, o Janečka se nemusím starat na jedné noze. Ale člověk si aspoň uvědomí věci, které jsou důležité, naučí se zpomalit, což je fajn,“ líčí maminka téměř tříletého syna Janka.

Dauhá jen v televizi

Start Diamantové ligy v katarském Dauhá tak sledovala jen v televizi. „Nechtěla jsem, ale Lukáš to zapnul,“ líčí s úsměvem. Zvítězila Jihoafričanka Sunette Viljoenová výkonem 65,14 m. „Sunette házela vyrovnaně, do jednoho místa, stejně jako vloni. Ale další holky se teprve objeví, na první závod nikdy nejezdily všechny,“ připomíná.

Kdy by mohla svou připravenost na srpnovou olympiádu v Riu otestovat v závodě i Špotáková? První reálný termín je 2. června v Římě. „To je hodně na hraně, důležité bude, jak se mi bude házet v Maďarsku,“ říká.

A nejde tolik o délku. „Spíš, abych se nechtěla v Diamantové lize rozběhnout naplno a něco si neudělala. Z toho pohledu by mohlo být riskantní tam jet. Budu opatrná a rozhodnu se až na poslední chvíli,“ plánuje.

Další varianty startu sezóny se nabízejí doma. Buď při Odložilově memoriálu na domácím stadiónu na Julisce 6. června, nebo při republikovém šampionátu v Táboře 17.–19. června.

Čtyři dobré závody stačí

A variantou, jak získat závodní jistotu, je pro Špotákovou i účast na mistrovství Evropy v Amsterdamu první červencový víkend. Původně přitom dva vrcholy sezóny stejně jako před čtyřmi lety v plánu neměla.

„Bavili jsme se o tom,“ připouští svěřenkyně Rudolfa Černého. „Jak se celá ta sezóna posunula, možná by nebylo špatné si tam vyzkoušet atmosféru velkého závodu. Víc mi ukážou tréninky, každopádně už jsem se na závodění dlouho tak netěšila,“ ujišťuje.

Jaký je pro ni ideální počet závodů před olympijským vrcholem? „S věkem se to mění, nejde ani tak o počet, spíš o to, jaké jsou. Myslím, že čtyři dobré závody před olympiádou by stačily,“ věří.

Reklama

Související témata: