Hlavní obsah

Železný je můj vzor, svěřil se před Zlatou tretrou Abdelrahman

Ostrava

Prvním atletem, který dorazil do Ostravy na páteční 55. Zlatou tretru, je egyptský oštěpař Ihab Abdelrahman. Úřadující vicemistr světa přiletěl rovnou ze Šanghaje, kde se o víkendu konal mítink Diamantové ligy. „Budu trénovat a taky se chci pořádně vyspat,“ usmíval se Abdelrahman, jenž v Šanghaji hodil 83,16 metrů a skončil na čtvrté příčce.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Egyptský oštěpař Ihab Abdelrahman se objeví na atletickém mítinku Zlatá tretra.

Článek

„V tréninku jsem házel dobře, ale závod mi moc nevyšel. Při prvním hodu se mi oštěp vysmekl a při druhém jsem si podvrtl kotník. Zachránil jsem se až třetím hodem," popisoval Egypťan, jenž by rád v Ostravě zvítězil už jenom proto, že ředitelem mítinku je jeho velký vzor Jan Železný.

„Nejsem takový talent jako on, ani nemám tak dobrou techniku, nicméně Jan Železný je můj velký vzor a opravdu by mne zajímalo, jak dokázal tolikrát přehodit devadesát metrů. Na něj se opravdu můžeme jen dívat," připomněl Abdelrahman, že současný mistr světa a Egypťanův soupeř Julius Yego se učil házet podle videí Železného hodů na internetu.

V Ostravě se oba afričtí oštěpaři utkají znovu po roce. Loni vyhrál Yego, jenž Abdelrahmana porazil také na mistrovství světa v Pekingu, kde mu hodem 92,72 m vzal africký rekord. „Rád bych si ho letos vzal zpátky," řekl Abdelrahman.

Organizátoři věří, že diváci uvidí hody za devadesátimetrovou hranici i v Ostravě. „Určitě bych se chtěl před olympiádou za devadesát metrů dostat, protože v Riu bude potřeba hodit na medaili daleko. Beru sice i start v Ostravě jako přípravu, ale každý závod chci vyhrát. Konkurence je v Ostravě velká, tak uvidíme," naznačil oštěpař, od kterého Egypťané očekávají první olympijskou medaili.

„Už po stříbru z mistrovství světa to bylo krásné. Lidé mě přišli vítat na letiště, psalo se o tom v novinách. Nedokážu si představit, co by se dělo, kdybych dokázal získat medaili na olympiádě. Cítím ale velký tlak a není úplně příjemné," připustil oštěpař, jenž se k házení dostal úplně náhodou. „Na střední škole jsem si potřeboval zlepšit známky a tak mi bylo doporučeno, abych zkusil oštěp. A už jsem u toho zůstal," přiblížil svou cestu k atletice Abdelrahman.

Reklama