Hlavní obsah

Šebrleho vybrali na meziplanetární olympiádu. A zrodil se jeho nástupce

Michal OsobaPrávo

Na začátku sportovní cesty nejlepšího atleta světa za loňský rok stála česká inspirace. Světový rekordman v desetiboji Ashton Eaton totiž svou budoucí parádní disciplínu objevil díky článku v novinách o Romanu Šebrlem.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ředitel mítinku Jan Železný a hvězdný vícebojařský pár Ashton Eaton a jeho manželka Brianne Theisenová-Eatonová.

Článek

Historku ze svého dětství si vybavil při tiskové konferenci Zlaté tretry, na níž si Eaton otestuje formu na stovce i v dálce. „Bylo mi asi třináct let, na stole jsme měli doma položené regionální noviny,“ líčil rodák z amerického Oregonu.

Česká inspirace

„Nikdy jsem se na noviny nedíval, ale tehdy mě zaujalo, že na první stránce byla grafika, koho by Země mohla poslat na meziplanetární olympiádu,“ vyprávěl Eaton.

„Byl tam nakreslený glóbus a na něm zástupci amerického fotbalu, baseballu, fotbalu… A uprostřed tam byl člověk v českém dresu, tak jsem si říkal, kdo to je. A přečetl si, že desetibojař Roman Šebrle,“ popisoval Eaton, jak poprvé zaregistroval tehdejšího světového rekordmana. Tehdy neměl ponětí o desetiboji, natož o tom, že by se jednou mohli potkat…

Když v sobě Eaton později objevil výjimečný vícebojařský talent, začal sledovat Šebrleho kariéru detailněji. „Inspiroval mě. Měl jsem v hlavě, že chci také jednou překonat 9000 bodů,“ přiznával. Povedlo se mu to v roce 2012, Šebrleho rekord zlepšil o třináct bodů.

Po rekordu byl smutný

A tak když se oba vícebojaři potkali na Zlaté tretře před dvěma lety, měli si o čem vyprávět. „Říkal jsem Romanovi, že mi bylo i trochu líto, když jsem ho překonal. A on odpověděl, že byl také nejprve smutný, ale pak byl rád, že ho překonal někdo, koho sám motivoval. A řekl mi, že teď je na mně, abych motivoval další generace,“ tlumočil jejich debatu.

Šebrle byl pak jedním z prvních Eatonových gratulantů, když loni na mistrovství světa v Pekingu vylepšil svůj rekord už na 9045 bodů. „Vlastně hned po závodě mi podal manažer Paul Doyle telefon. Signál by špatný, ale Roman mi gratuloval a říkal, ať rekord dál posouvám,“ slyšel Eaton.

Kam tedy rekord může ještě posunout? Experti mluví i o hranici 9200 bodů. „Myslím, že můj potenciál ještě není naplněný,“ věří osmadvacetiletý Američan.

Reklama