Hlavní obsah

Dálkař Rutherford si nechal kvůli viru zika zmrazit sperma

Olympijský vítěz ve skoku do dálky Greg Rutherford z Británie si nechal kvůli hrozbě viru zika, jenž může způsobit vývojovou poruchu u nenarozených dětí, před obhajobou zlata v Riu de Janeiro zmrazit sperma.

Foto: Paul Childs, Reuters

Britský skokan do dálky Greg Rutherford.

Článek

Rutherfordova životní partnerka Susie Verrillová britským médiím řekla, že se rozhodli k tomuto opatření preventivně, protože chtějí mít více dětí. "Zika nám dělá starosti. Nejsme lidé, kteří hned panikaří, ale když více než 100 lékařských expertů řekne, že by hry měly být přeloženy, aby se zabránilo šíření (viru), je to pro nás důležitý faktor," uvedla Verrillová, s níž má Rutherford syna.

Virus zika, který šíří komáři, může způsobit mikrocefalii, tedy vývojovou poruchu, která u lidských plodů předčasně ukončuje růst mozku. Mezi lidmi se přenáší transfúzí krve, z matky na plod a ojediněle i pohlavním stykem. Nejvíce případů onemocnění bylo zaznamenáno právě v Brazílii.

Svou neúčast na srpnových OH v Riu odůvodnili právě obavou z viru zika cyklista Tejay van Garderen a golfisté Vijay Singh a Marc Leishman.

Reklama

Související témata: