Hlavní obsah

Ruští atleti napsali kvůli Riu dopis šéfovi MOV Bachovi

Ruští atleti napsali dopis prezidentovi Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomasi Bachovi, v němž žádají o možnost startovat na hrách v Riu de Janeiro. O případném zrušení suspendace má v pátek rozhodnout atletická federace IAAF.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach.

Článek

"Žádáme vás a Mezinárodní olympijský výbor o lidský přístup k těm mnoha atletům, jejichž osud je v sázce. Doufáme, že přijmete vyvážené a moudré rozhodnutí," napsala komise sportovců Ruského olympijského výboru.

Rusko vyřadila IAAF z mezinárodních atletických soutěží loni v listopadu po zprávě Světové antidopingové agentury o státem řízeném dopingu v zemi. Rada IAAF se v pátek sejde ve Vídni, aby rozhodla, zda trest ponechá v platnosti.

MOV má zase na úterý naplánovanou schůzku lídrů sportovních organizací, na nichž má ruskou situaci posoudit.

Ruský ministr sportu Vitalij Mutko dnes pohrozil žalobou, pokud IAAF nepřijme ruský svaz zpět. "Zdá se mi, že je nezbytné začít k tomu přistupovat z právního hlediska," řekl agentuře Interfax. "Nevylučujeme, že k tomu v nejbližší době přikročíme," dodal.

Kolektivní vina za přečin menšiny?

Ruští atleti ve svém dopise tvrdí, že zákaz startovat v Riu by představoval trest na principu kolektivní vinu za přečiny menšiny. "Mělo by to zničující dopad na olympijské hodnoty a způsobilo by to nenapravitelné škody v rozvoji sportu v Rusku," napsali.

Komise sportovců ujišťuje, že se ruští atleti podrobí zvýšenému množství testů a ti, kteří už si v minulosti odpykali trest za doping, nebudou do Ria nominováni.

Dopis poskytla agentuře AP šéfka komise Olga Brusnikinová. Rolí bývalé synchronizované plavkyně je také od loňského listopadu dohlížet na reformy v ruské atletice.

Komisi tvoří 13 sportovců, z nichž většina ukončila kariéru. Osm z nich jsou olympijští vítězové a nad dvěma se vznášelo podezření z dopingu. Jedním je pilot bobu Alexandr Zubkov, o jehož údajném podvádění v Soči 2014 informoval bývalý ředitel Ruské antidopingové laboratoře Grigorij Rodčenkov. Druhou osobou je krasobruslařka Jekatěrina Bobrovová, jež byla na začátku roku provizorně suspendována za užívání meldonia. Vzhledem k malé koncentraci této látky ve vzorku byl její zákaz startu následně zrušen, případ ale ještě není formálně uzavřen.

Reklama

Související témata: