Hlavní obsah

Stěpanovová jako první ruská atletka dostala šanci závodit v Riu

Monako

Julia Stěpanovová je první ruskou atletkou, které mezinárodní federace IAAF umožnila závodit coby neutrální sportovkyni. Devětadvacetiletá běžkyně, jež se podílela na odhalení systematického dopingu v Rusku, tak může teoreticky startovat příští týden na mistrovství Evropy v Amsterodamu a na srpnových olympijských hrách v Riu de Janeiro.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Budou i další ruští atleti startovat na olympiádě v Riu?

Článek

Úspěšná běžkyně na 800 m byla v roce 2013 potrestána na dva roky za nesrovnalosti v biologickém pasu. O rok později se přestěhovala do Německa a spolu s manželem Vitalijem, bývalým pracovníkem ruské antidopingové agentury RUSADA, vystoupili v pořadu televize ARD o dopingu a s ním spojené korupci v ruském sportu.

Na základě vyšetřování Světové antidopingové agentury WADA byli ruští atleti loni vyřazeni z mezinárodních soutěží a jejich distanc byl v červnu potvrzen. Nesmějí tak na ME ani do Ria, nicméně mohou podat IAAF žádost o výjimku, aby mohli startovat pod neutrální vlajkou.

Mezinárodní federace v dnešním tiskovém prohlášení uvedla, že tak učinilo více než 80 ruských atletů. Podle médií však mají šanci pouze ti, kteří nežijí v Rusku a podrobují se dopingovým kontrolám mimo tamní systém. To je i případ Stěpanovové, jež dostala výjimku jako první, a IAAF informovala organizátory mezinárodních akcí, že je brzy třicetiletá půlkařka oprávněna závodit.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články