Hlavní obsah

Rusové chtějí poslat do Ria i bývalou dopingovou hříšnici

Moskva

Ruská atletická federace zveřejnila seznam 68 závodníků, které chce vyslat na olympijské hry v Riu de Janeiro, i když jsou její reprezentanti dál vyloučeni z mezinárodních soutěží. Přestože Rusové slíbili, že Ria nepošlou žádné atlety s dopingovou minulosti, v plánované nominaci je i trojskokanka Jekatěrina Koněvová. Halová mistryně světa a Evropy, která zvítězila loni v pražské O2 areně, dostala v roce 2007 ještě coby sprinterka dvouletý trest kvůli nadměrným hodnotám testosteronu.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Kteří ruští atleti budou moci startovat na olympiádě v Riu?

Článek

Ruská federace žádá povolení k účasti v Riu například pro tyčkařskou hvězdu Jelenu Isinbajevovou, která by po mateřské pauze chtěla bojovat o třetí olympijské zlato. Všech 68 sportovců podle federace splnilo olympijské limity, i když od loňského podzimu nesmějí ruští atleti startovat v mezinárodních soutěžích.

O tom, zda se objeví na hrách v Riu, rozhodne 21. července mezinárodní sportovní arbitráž v Lausanne.

Jedinou ruskou atletkou, které IAAF umožnila startovat na olympiádě coby neutrální sportovkyni, je Julia Stěpanovová. Právě devětadvacetiletá běžkyně se podílela na odhalení systematického dopingu v Rusku.

Reklama

Související témata: