Hlavní obsah

Evropa má naladit na olympijské Rio, shodují se Špotáková a Vrabcová

Praha

Úsměvy, to spojovalo dvě české atletky před středečním odletem na mistrovství Evropy, které se koná v Amsterdamu. Obě zkušené, přesto každá v jiné pozici. Barbora Špotáková získala na evropském šampionátu tři medaile, má kompletní sbírku. Běžkyně Eva Vrabcová zažije premiéru, poběží půlmaratón. Přitom už byla na třech olympiádách. Ty byly ale zimní.

Špotáková a Vrabcová odlétají na mistrovství EvropyVideo: Sport.cz

 
Článek

Špotáková má v Nizozemsku respekt z nezvyklého prostředí, ale v zádech má nejdelší výkon této sezóny, vede světové tabulky. „Je to příjemný, ověřila jsem si, že formu mám, ale moc závodů letos nebylo, takže úplně suverénní nejedu. Poprvé v pětatřiceti letech budu zažívat kvalifikaci v parku. Ženský oštěp je lehký, když ho vezme vítr, může to být až o sedm metrů. Bude to nový zážitek," přiznává oštěpařka, která první medaili z mistrovství Evropy vybojovala v roce 2006.

„Tam jsem začala medailovou kariéru, bylo by hezké to ukončit podobně. I po deseti letech si věřím, ale tohle je zkouška před olympiádou, to je hlavní důvod, proč jedu na Evropu."

Jako zkušenost bere Evropu i Vrabcová. „Nejsem nervózní, ale hrozně se těším, tohle je naprosto něco jiného než lyžování. Atmosféra běhání mě úplně nadchla. Evropa je ideální příprava pro Rio," říká bývalá česká reprezentantka v klasickém lyžování.

Reklama