Hlavní obsah

Už nebudu skákat, prohlásil Kudlička. Soupeři mu pak slibovali piva

Amsterdam

Hladce postoupil do finále tyčkařské soutěže a ještě získal pár kamarádů. Tyčkař Jan Kudlička totiž odmítl pokračovat v kvalifikaci v momentě, kdy se dělil o poslední postupové dvanácté místo se čtveřicí dalších skokanů, kteří uspěli na výšce 535 cm.

Foto: Ivana Roháčková

Tyčkař Jan Kudlička v kvalifikaci mistrovství Evropy v Amsterdamu.

Článek

Zatímco ostatní už byli vyřazeni, Kudlička měl po vynechání další výšky jejich osud ve svých rukou. Pokud by na 560 cm skákal a uspěl, zůstala by jen postupující dvanáctka. „Kdybych ty kluky vyautoval, nikdo by nemohl říct ani půl slova,“ věděl čerstvý český rekordman.

Udělal gesto

Ale podobná varianta ho ani nenapadla. Nechal proběhnout čas na svůj pokus a nahlásil rozhodčím, že dál pokračovat nebude. „Jsme dobrá parta, teď mám plusové body,“ věděl. „Jezdíme spolu na mítinky, potkáváme se na soustředěních. Tak jsem udělal gesto a mám za to slíbená nějaká piva,“ usmíval se svěřenec Boleslava Patery.

Pokud své sliby soupeři naplní, mohl by z toho být pořádný večírek… „Piva slibovali Poláci, Němec Dilla, jeden Belgičan,“ vyjmenovával soupeře, kterým pomohl do finále.

„Samozřejmě si ty piva nedáme, ale věřím, že když někdy sám budu potřebovat s něčím pomoct, tak si na to gesto vzpomenou,“ říkal Kudlička, jemuž tak na finále stačil jediný kvalifikační pokus. „Ušetřil jsem nějaké síly, ale stejně je nejnáročnější tam sedět a čekat, když se musíte udržovat v teple a nějak hýbat,“ dodával jediný český zástupce ve finále tyče.

Reklama

Související témata: