Hlavní obsah

To je vtip? Proč by někdo emigroval do Turecka? Irku naštval evropský titul keňské rodačky

Amsterdam

Boj o evropské medaile už dávno není vyhrazen jen atletům, kteří se na tomto kontinentu narodili a vyrůstali. Zejména ve vytrvalostních disciplínách sbírají triumfy afričtí rodáci, kteří se do Evropy přesunuli za lepšími životními a mnohdy i sportovními podmínkami. A právě druhá varianta leží některým atletům v žaludku.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Yasemin Canová už letos slaví s tureckou vlajkou.

Článek
Fotogalerie

Na posledním ME v Curychu vyhrála 1500 m etiopská rodačka reprezentující Nizozemsko Sifan Hassanová, pětku Meraf Bahtaová z Eritrey ve švédském dresu.

A hned úvodní finálovou disciplínu v Amsterdamu, běh na 10 000 m ovládla devatenáctiletá Turkyně Yasemin Canová. Pokud byste se chtěli podívat na její starší výkony, museli byste v tabulkách hledat Keňanku Vivian Jemutaiovou. Občanství i jméno si změnila teprve před rokem.

„Jsem frustrovaná, je mi z toho zle,“ rozčílila se irská vytrvalkyně Fionnuala McCormacková. Proč ta zloba? V Amsterdamu doběhla čtvrtá, z rodilých Evropanek by byla třetí nejlepší… „Ale kvůli tomu to neříkám,“ dušovala se.

„Jen mi to přijde jako vtip, nemyslím, že by lidé měli jen tak střídat země, jak se jim zachce. Nechci být neuctivá k lidem v Turecku, ale neexistuje žádný důvod, proč by v dnešní době někdo chtěl emigrovat do Turecka, což přece také není bezpečná země,“ řekla irskému deníku Independent.

Reklama