Hlavní obsah

Zasáhla politika? Jsem pořádně naštvaný, rozčílila Holušu diskvalifikace

Amsterdam

Věděl, že má parádní formu, drtivým finišem v rozběhu ji jasně potvrdil, v cíli si dovolil i gesto s prstem před ústy. Jenže to bylo vše, co mílař Jakub Holuša na mistrovství Evropy v Amsterdamu předvedl. Rozhodčím se nezdál jeho souboj se Švédem Jonasem Leandersonem, místo přípravy na sobotní finále tak zaháněl vztek za diskvalifikaci.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Jakub Holuša v cíli rozběhu na 1500 m. V tu chvíli ještě postupoval do finále.

Článek

„Normální souboj, který se děje v každém závodě,“ popisoval Holuša kolizi, po níž Švéd vyšlápl do vnitřku oválu. Nejprve byl diskvalifikován Seveřan, po prostudování videa jury našla viníka v Holušovi.

Nikdo nic nezískal

„Jsem pořádně naštvanej. Možná v tom byla i politika, když všichni viděli, jak na tom jsem,“ domníval se. „Nikdo nic nezískal. Běžel dva metry po trávě, nic by se nezměnilo. Jsem naštvaný hodně, měl jsem životní formu a mrzí mě, že to nemůžu dokázat sportovní cestou,“ smutnil pár desítek minut po vynesení nemilého ortelu jeden ze žhavých medailových kandidátů.

Švédovi navrácení do výsledků stejně k finále nepomohlo. „A finále bude bez Jakuba slabší," uvedl na twitteru předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník.

K diskvalifikaci došlo trochu nešťastnou shodou okolností. Švédové se domáhali zrušení diskvalifikace svého závodníka, ale nijak neusilovali o to, aby se písmena DQ objevila u Holuši.

Bojoval příliš srdcem

„My jsme samozřejmě požádali o videozáznam, který jasně prokazoval z několika pohledů, že se Jakub velmi dravě a za pomoci rukou natlačil mezi belgického a švédského závodníka, a tím ho jednoznačně poslal mimo. Nikdo ho mezi ně nestrčil, nikdo v tu danou chvíli nezavadil nohou, bohužel nic, čeho bychom se mohli chytit,“ popisoval vedoucí výpravy Tomáš Janků.

„Jakub prostě bojoval až moc srdcem. Pokud by za stejných podmínek švédský závodní nevyšlápl na trávu, nikdo by nic neřešil, všichni vědí, že je to kontaktní běh, ale i ten má svá pravidla,“ líčil Janků ve svém Deníku šéfa výpravy na svazových stránkách.

Česká výprava přesto zaplatila kauci a podala protest. Jury však byla neoblomná. „Pokusím se, aby mě to nezlomilo a nakoplo,“ prohlásil Holuša směrem k olympiádě v Riu.

Reklama

Související témata: