Hlavní obsah

Maslákovi zatajili vyhlášení, na hotel jel bez medaile

Michal Osoba (Amsterdam)Sport.czPrávo

Seznam medailových ceremoniálů, které probíhají v bezprostřední blízkosti amsterdamského olympijského stadiónu, byl v pátek večer o jednu plánovanou položku kratší. Vyhlášení nejlepších čtvrtkařů bylo zrušeno, chyběl totiž čerstvý vicemistr Evropy Pavel Maslák.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Pavel Maslák (vlevo) se stříbrnou medailí. Uprostřed vítěz závodu na 400 metrů, Brit Martyn Rooney, vpravo třetí Nizozemec Liemarvin Bonevacia.

Článek

Když se ceremoniál blížil a český rekordman nikde, vzal vedoucí výpravy Tomáš Janků telefon a Masláka sháněl. „Už jsem v autobuse směrem na hotel,“ odpověděl stříbrný medailista. A tak hlasatel na stadiónu ohlásil, že vyhlášení nejlepších čtvrtkařů se o den posouvá.

„Organizátoři mi nedali vědět, kdy je vyhlášení, je to tu takové zmatečné,“ krčil Maslák rameny v sobotu na Olympijském stadiónu. Vyhlášení se u disciplín z odpoledního programu koná někdy ještě ten samý den, jindy až následující odpoledne.

A Maslák si čas svého ceremoniálu předem nezjišťoval. „To asi nedělá nikdo. Spoléhám na to, že člověk doběhne a dají mu papír, kdy se má dostavit na vyhlášení. Děje se to všude, i u nás na mistrovství republiky, tak jsem s tím počítal,“ vyprávěl.

Dosáhne na stupně i se štafetou?

Stříbrnou medaili tak Maslákovi pověsí na krk dnes v půl páté a třeba to nebude jeho poslední cesta na stupně vítězů. Skvěle se předvedl v rozběhu štafety spolu s parťáky Janem Tesařem, Michalem Desenským a Patrikem Šormem, český rekord vylepšili o šest setin na 3:02,66. A rychleji běžela v rozbězích jen dvě kvarteta.

Reálnějším cílem je ale pro Čechy nominace na olympiádu do Ria, kam pronikne osm nejlepších štafet, které se dosud na hry neprobojovaly. A důležitý je průměr dvou nejrychlejších časů. „Proto musíme náš výkon zopakovat, nebo ideálně ještě vylepšit,“ věděl český rekordman, který běžel na druhém úseku.

„Je mi to celkem jedno, ale na druhém nebývají ti nejsilnější a mezi slabšími mám pocit, že jsem rychlejší,“ usmíval se Maslák, jenž časem 44,1 předvedl nejrychlejší úsek ze všech účastníků rozběhu.

V neděli ho čeká čtvrtá čtvrtka během čtyř dnů. „Bude to bolet, před čtyřmi lety v Helsinkách jsem to snášel lépe. Ale to jsem byl mladší,“ hlásil pětadvacetiletý sprinter.

Reklama