Hlavní obsah

Němci chtěli místo navíc, ale Vadlejch byl proti. Diamantová prémie padne na byt

Michal OsobaPrávo

Vloni získal svůj první bod v Diamantové lize. A letos už celý seriál mezi oštěpaři vyhrál. Pětadvacetiletý Jakub Vadlejch si na cestu z finálového mítinku v Curychu přibalil trofej, která mu bude připomínat zatím jeho životní sezónu.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Jakub Vadlejch při jednom ze svých pokusů v Curychu.

Článek

Už jste celkové vítězství v Diamantové lize vstřebal?

Asi mi to ještě nedochází, určitě je to můj životní úspěch. S klukama jsme se hecovali na každý hod, atmosféra byla skvělá, výkonům to jen pomohlo. Pro mě to znamená, že jsem celou sezónu házel stabilně, dokázal se měřit s nejlepšími a to je obrovská motivace do budoucna.

Po vítězství na mítinku v Paříži jste říkal, že na boj o celkové vítězství nemyslíte. Opravdu jste dokázal souboj s Němcem Thomasem Röhlerem vytěsnit z hlavy?

Je pravda, že o tom dost lidí mluvilo, říkali mi, ať si nepřipouštím žádný tlak… Ale já se opravdu soustředil jen na své házení a techniku s tím, že když se mi to povede jako v Paříži, bude to zase dobré.

Rozhodovalo se v úplném závěru. Kdyby vás Röhler přehodil, vyhrál by Diamantovou ligu on. Jak jste prožíval jeho poslední pokus?

Nervózní jsem nebyl. V Curychu je snad nejtvrdší povrch na světě a viděl jsem, jak mu po druhém hodu uklouzla levá tretra. Sám znám, jak se musel cítit, z toho vzniká psychický blok, aby tam člověk dával tu nohu správně technicky. Ale byl to skvělý závod.

Potěšil jste jistě i kolegy ve skupině, jako vítěz Diamantové ligy máte jistý start za rok na mistrovství světa, a Česko tak do Londýna bude moct vyslat čtyři oštěpaře.

Už předem jsem si říkal, že budu bojovat i za kluky. Němci měli úplně stejný zájem, mají pět dobrých oštěpařů. Ale my jim to místo sebrali. (úsměv)

Jak porážku olympijský vítěz Röhler nesl?

My máme hodně dobrý vztah, i před soutěží jsme si říkali, že to je jen závod, žádná rivalita ve špatném směru. Myslím, že se vzájemně uznáváme.

Jak jste užil vyhlášení na konci večera po boku atletických hvězd Renauda Lavillenieho či Asafy Powella?

Skvěle. Navíc to pro mě bylo jiné, než když člověk vede celou sezónu a pak si pro trofej jen dojde. Mně se ji povedlo vybojovat posledním závodem, možná i pro ostatní to bylo překvapení.

Zůstávají kaňkou na povedené sezóně finálové závody mistrovství Evropy i olympiády, které vám nevyšly podle představ?

Samozřejmě to byly vrcholy, obě finále se nepovedla. Věřím, že teď budu odolnější, zkušenosti se ve vás nasčítají. Ale jinak se sezónou nemůžu být nespokojený, vloni jsem měl osobák 86 metrů, letos jsem třikrát přehodil 87 metrů a pořád jsem na oštěpaře mladý.

K hranici devadesáti metrů vám už chybí necelé dva metry.

Ano, ale na těchto vzdálenostech je každý metr hodně daleko. Budu teď muset makat o dost víc.

Triumf v Diamantové lize vám vynesl 40 000 dolarů, jak se za povedenou sezónu odměníte? Jako milovník kávy třeba novým kávovarem?

Ten mám dobrý, ale určitě v Praze někam na dobrou kávičku vyrazím. Nějakou větší odměnu neplánuju, s přítelkyní šetříme na byt a ty jsou v Praze hodně drahé…

Čeští vítězové Diamantové ligy
2010 Barbora Špotáková
2011 nikdo
2012 Vítězslav Veselý, Barbora Špotáková
2013 Vítězslav Veselý, Zuzana Hejnová
2014 Barbora Špotáková
2015 Zuzana Hejnová, Barbora Špotáková
2016 Jakub Vadlejch

Reklama

Související témata: