Hlavní obsah

Čtyři paralympionici běželi finále rychleji než olympijský vítěz!

Rio de Janeiro

Hned čtyři paralympionici v Riu de Janeiro běželi finále závodu na 1500 metrů rychleji než Američan Matthew Centrowitz, který vybojoval zlatou olympijskou medaili. V pouhém porovnání časů by Centrowitze předběhli bratři Bakaové z Alžírska, Etiopan Demisse a Kirwa z Keni.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Alžířan Abdellatif Baka (uprostřed) vbíhá do cílové rovinky paralympijského závodu na 1500 metrů. Vlevo stříbrný Etiopan Tamiru Demisse.

Článek

Závodníci se zrakovým postižením ve zmiňovaném finále startují v kategorii T13. Soutěží se ještě v dalších dvou kategoriích T12 a T11. Čím vyšší číslo, tím je porucha zraku mírnější.

Zlatou paralympijskou medaili vybojoval Alžířan Abdellatif Baka, který proběhl cílem v čase 3:48,29. O pouhé tři desetiny pomalejší než Baka byl v dramatickém finiši Etiopan Tamiru Demisse a bronz získal Keňan Henry Kirwa.

"Vybojovat zlato bylo velmi náročné. Dva roky jsem na sobě bez přestání pracoval a nyní sklízím za svou námahu plody," prohlásil po závodě vítězný Abdellatif Baka.

Nepopulární čtvrté místo vybojoval bratr vítěze Fouad Baka, jehož čas 3:49,84 by v olympijské závodě stále stačil na zlatou medaili. Centrowitz zaběhl ve finále čas přesně 3:50,00.

Pokud by ale zdraví sportovci běželi stejný závod s postiženými, čas vítěze by se určitě lišil. Finále olympijského závodu se běželo velmi takticky. Vítězný čas byl dokonce o 24 vteřin pomalejší, než je světový rekord Maročana Hichama El Guerrouje.

O zavádějícím vítězném času hovoří i skutečnost, že Centrowitz už v rozběhu byl o 11 vteřin rychlejší než ve finále.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články