Hlavní obsah

Berná získala na paralympijských hrách ve vrhu koulí další bronz

Rio de Janeiro

Třetí bronzovou medaili přidala do české sbírky na paralympijských hrách v Riu de Janeiro atletka Eva Berná, která skončila třetí ve vrhu koulí. Třicetiletá závodnice navázala na bronzové úspěchy plavkyně Běly Třebínové a stolního tenisty Jiřího Suchánka.

Foto: Profimedia.cz

Koulařka Eva Berná na snímku z londýnské olympiády.

Článek

Berná vybojovala třetí místo výkonem 11,23 metru. V kategorii F37 nestačila jen na Němku Franzisku Liebhardtovou, který zlepšila vlastní světový rekord na 13,96 metru, a Číňanku Mi Na (13,73).

"Byla to paráda. Byla jsem nervózní z Brazilky, nevěděla jsem, co v ní je. Byla na domácí půdě a dokáže se vyhecovat. Ale když jsem vrhla těch 11,10 (ve třetí sérii), tak mě to uklidnilo a už to bylo malinko lepší," řekla Berná v rozhovoru pro Českou televizi. "Jsem spokojená s umístěním i výkonem, protože tenhle rok mi koule moc nešla."

Pro Bernou, která startovala už na pátých paralympijských hrách, je to čtvrtá bronzová medaile. Třetí skončila ve vrhu koulí rovněž v Aténách, Pekingu a Londýně. V Riu obsadila v sobotu šesté místo v hodu oštěpem a čeká ji ještě soutěž diskařek. "Když už vím, že mám medaili, tak by to mohlo uletět i v tom disku," uvedla závodnice s částečným ochrnutím těla.

Stolní tenista Suchánek vybojoval svou první paralympijskou medaili po vítězství nad Francouzem Stéphanem Molliensem 3:1 na sety. "Samozřejmě jsem moc šťastný. Před čtyřmi lety v Londýně jsem nevyhrál jediný zápas a skončil osmnáctý. Tady mám medaili. Je to trochu jako sen," uvedl čtyřiatřicetiletý vozíčkář na webu paralympic.cz.

"Vzájemná bilance hovořila sice jasně ve prospěch Francouze, ale nenechal jsem se tím rozhodit. Ze začátku jsem nasadil mírnější tempo, zbytečně jsem netlačil na pilu a na soupeře to zabralo," řekl Suchánek, jenž získal úvodní dvě sady. "Pak jsem si řekl, že můžu přidat, a možná jsem se nechal trochu unést. Nedařilo se mi míček umísťovat, kam jsem chtěl, a set jsem prohrál. Na soupeři ale bylo vidět, že je nervózní a kazí míče. Toho jsem nakonec dokázal využít," pochvaloval si.

Ve finálových bojích se v úterý představili i plavci Miroslav Smrčka (100 metrů prsa) a Jan Povýšil (200 metrů volný způsob), kteří skončili shodně na sedmé příčce.

Reklama