Hlavní obsah

Vrabcová už na sobě nechce znovu chybovat. Při lyžařské sezóně čeká nostalgii

Praha

Má za sebou první sezónu, v níž se mohla označovat jako běžkyně-specialistka. Sezónu velmi úspěšnou, ale zároveň o něco kratší, než plánovala, alespoň co se týče větších závodů. Eva Vrabcová-Nývltová na doporučení lékařů vynechá i nedělní jubilejní 120. ročník závodu z Běchovic do Prahy, na němž už jako „běhající lyžařka“ vytvořila dva nejlepší české výkony historie.

Foto: ČAS - Eduard Erben

Běžkyně Eva Vrabcová na prezentaci 120. ročníku slavných Běchovic.

Článek

Po maratónu v olympijském Riu, kde se ve více než stohlavém poli blýskla 26. místem, odhalila vyšetření, že náročný závod v brazilském vedru si vybral svou daň. „Spadly mi červené krvinky, únavové hodnoty byly trochu zvýšené,“ říká Vrabcová, která před necelým rokem byla hospitalizována s poruchou příjmu potravy.

Není divu, že je teď na sebe opatrnější. „Šlo spíše o prevenci, aby se ty hodnoty nedostaly zase do chronického stavu. Teď už byly výsledky v pořádku, ale v Běchovicích jsem se po konzultaci s lékaři rozhodla nestartovat. I když mě to strašně mrzí,“ přiznává Vrabcová, která má další starty naplánované na příští dva víkendy na menších závodech Běh Kampusem v Ústí nad Labem a Vokolo Príglu v Brně.

Lékařům by si nedovolila oponovat. „Myslím, že pak doktor dokázal, že ví, co dělá, a já se na sobě dopustila tolika chyb, že další nechci riskovat,“ ví třicetiletá běžkyně.

Lyžařské závody neplánuje

Pátá žena z olympiády v Soči na 30 km volně už plánuje, že opět nazuje lyže, s nimiž se na jaře, minimálně na čas, rozloučila. „Zase zatížím pohybový aparát trochu jinak, odbourat lyžování nemůžu, když jsem na něj skoro třicet let zvyklá,“ říká. „Ještě nemůžu říct, že bych se na lyže vyloženě těšila, ale už nemám takový odpor, že bych na ně vyloženě nechtěla,“ připouští.

Závody v plánu nemá, snad jen jako studentka v rámci domácího univerzitního šampionátu, ale tuší, že s prvním sněhem na ni mírná nostalgie dolehne. „Když vidím, jak dávají holky na sociální sítě fotky, říkám si, že by nebylo špatné si zalyžovat. Jsem závodní typ, až začne třeba Světový pohár, trochu mě to začne mrzet,“ tuší Vrabcová.

Reklama