Hlavní obsah

Hejnová vsadila na složitější cestu, s němčinou pro samouky vyráží na zahraniční dobrodružství

Praha

Ve středu si koupila němčinu pro samouky, od pondělka začne trénovat v zahraničí. Dvojnásobná mistryně světa na čtvrtce překážek Zuzana Hejnová se rozhodla vydat na neprošlapanou cestu, když nového kouče našla v cizině. Do nové sezóny ji povede Falk Balzer, bývalý vicemistr Evropy na 110 metrů překážek.

Hejnová odtajnila jméno nového trenéraVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Dva týdny v Hofu nedaleko za českými hranicemi, dva týdny v Praze, k tomu delší soustředění v Turecku nebo Kataru. Tak bude vypadat tréninkový režim české rekordmanky. „Budeme komunikovat anglicky, ale určitě se chci něco naučit i z němčiny. Zatím jsem ji měla ve školce a dva roky na základce," usmívá se Hejnová.

Pětačtyřicetiletý Balzer patřil ke kontinentální špičce na konci 90. let, v roce 1998 získal titul vicemistra Evropy, v roce 2001 ale obdržel dvouletý trest za užití nandrolonu. Jako trenér se věnuje převážně mladým závodníkům. Hejnovou s Balzerem propojila její mentorka a bývalá atletka Helena Fuchsová, která se znala s Balzerovou partnerkou, bývalou vicemistryní světa na čtvrtce Anjou Rückerovou.

Dostane nový impuls

Proč devětadvacetiletá Hejnová po rozchodu s koučem Daliborem Kupkou zvolila zahraniční variantu? „Zvažovala jsem tak čtyři možnosti. Určitě by bylo jednodušší zůstat tady, ale v Čechách trénují všichni podobně a já chtěla zkusit něco jiného. Jedině složitá cesta vede k úspěchu a tady dostanu nový impuls," těší se a ve svých plánech se nebrání ani pokračování kariéry i po příští sezóně.

Balzer ji jako trenér zaujal hned na prvním setkání. „Dala jsem hodně na své pocity. Působil na mě sympaticky, měl načtené mé závody, znal mé přednosti i chyby, navíc vystudoval psychologii," vyjmenovává. Devízou spolupráce je i to, že Hejnová bude moci využívat lázeňské středisko v Bad Lobensteinu, díky čemuž by se jí mohly vyhýbat zdravotní potíže, kvůli nimž v sezónách 2014 a 2016 závodila jen minimálně.

Balzer nezastíral, že ho nabídka zaskočila. „Musel jsem si to přečíst třikrát," usmívá se. „Základem tréninku bude, aby byla zdravá a měla z přípravy radost. Pak se budeme soustředit na zvýšení rychlosti," plánuje kouč, jenž by chtěl svoji novou svěřenkyni dovést k třetímu světovému titulu v řadě. „Kdybych tomu nevěřil, ani bych do té spolupráce nešel," ujišťuje.

Získá překážkářka Hejnová pod vedením trenéra Balzera na MS 2017 v Londýně zlato?
Ano
71,6 %
Ne
28,4 %
Celkem hlasovalo 1422 čtenářů.

Reklama