Hlavní obsah

Tyčkařský šampión Barber vyšel z kokainové aféry bez trestu

Toronto

Úřadující mistr světa ve skoku o tyči Shawnacy Barber měl v červenci na kanadském šampionátu pozitivní dopingový test na kokain. Přesto mohl dál závodit a startoval i na olympijských hrách v Riu de Janeiro, kde byl zklamán až desátým místem. Kanadská sportovní arbitráž přihlédla k nezvyklým okolnostem, za jakých se droga dostala do Barberova těla.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tyčkař Shawnacy Barber.

Článek

Dvaadvacetiletý kanadský rekordman prožil 8. července, den před mistrovství Kanady v Edmontonu, na hotelu vášnivou noc s ženou, s kterou navázal kontakt přes inzertní server Craigslist. I když ve svém příspěvku přímo požadoval zdravou profesionální společnici, která nebere drogy, spálil se.

Žena během vyšetřování případu vypověděla, že užila kokain před setkáním s Barberem a pak znovu v koupelně jeho hotelového pokoje předtím, než spolu měli sex. Tyčkař o tom podle ní nevěděl. Droga se tak do jeho těla patrně dostala nevědomky při líbání.

Etická sportovní komise pro Barbera požadovala čtyřletý distanc, národní arbitráž ho však 11. srpna, dva dny před kvalifikací tyčkařů v Riu, očistila. Senzační mistr světa z Pekingu z loňského roku přišel jen o zlato z kanadského šampionátu, na kterém měl kokain v organismu. Kanadská atletická federace informovala o případu až dnes.

"Byla to docela těžká zkouška jet na olympiádu takhle, ale všechno proběhlo tak, jak jsem předpokládal," uvedl dnes Barber.

Podle jeho právního zástupce experti konstatovali, že tak malé množství drogy při úmyslné konzumaci ani nelze požít. "Máte neúmyslné požití kokainu, který je předán sportovci při líbání, což je přesně to, co se stalo," řekl advokát Paul Greene.

"Pro Shawna je to ponaučení," konstatovala kanadská atletická federace. "Je to mladý závodník, který se učí, jak soupeřit na sportovišti a jak se připravovat mimo ně," uvedla v prohlášení.

Reklama