Hlavní obsah

Etická komise IAAF nenašla důkazy o uplácení při volbě MS 2017

Londýn

Etická komise mezinárodní atletické federace IAAF se nakonec nebude zabývat spekulacemi, že Dauhá se snažilo získat pořadatelství mistrovství světa v roce 2017 pomocí úplatků. V dnešním prohlášení uvedla, že při dosavadním vyšetřování neobjevila žádné důkazy o korupčních snahách. Šampionát byl přidělen Londýnu, katarská metropole získala při další volbě právo hostit MS atletů o dva roky později.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Na rekonstrukci a rozšíření kapacity Chalífa Stadium se naplno pracuje. Za tři roky bude hostit světový šampionát v atletice, za šest mistrovství světa ve fotbale.

Článek

Letos v lednu předseda britského atletického svazu Ed Warner v rozhovoru pro BBC uvedl, že zástupci katarské kandidatury před volbou v roce 2011 rozdávali členům rady IAAF hnědé obálky. Coby šéf londýnského organizačního výboru o tom byl prý informován dlouholetým funkcionářem IAAF. Později na jednání parlamentní komise výboru pro kulturu, média a sport to zopakoval a připojil, že oním funkcionářem byl tehdejší místopředseda federace Sebastian Coe, nynější šéf IAAF.

Etická komise v dnešním prohlášení uvedla, že Coe popřel, že by podobné zvěsti slyšel a sdělil je Warnerovi. Tvrzení šéfa britské atletiky nepodpořili ani další tehdejší členové rady IAAF, na které se etická komise obrátila.

Dauhá uspělo s kandidaturou na rok 2019, když předloni dostalo přednost před Eugene a Barcelonou.

Reklama