Hlavní obsah

Coeův spolupracovník Davies přiznal přijetí kontroverzních peněz

Londýn

Bývalý vysoký funkcionář mezinárodní atletické federace IAAF Nick Davies při vyšetřování utajování dopingu ruských atletů přiznal, že v minulosti přijal částku 25 000 liber (790 000 korun). Dlouholetý blízký spolupracovník současného šéfa IAAF Sebastiana Coea nepovažoval peníze za úplatek, ale za odměnu za tvrdou práci.

Foto: Jan Kucharčík

Sebastian Coe na archivním snímku.

Článek

"Byl jsem podveden. Ani na okamžik jsem si nepomyslel a ani mi to nebylo řečeno, že by tyto peníze měly zajistit zakrývání ruského dopingu. To by mi bylo odporné," řekl deníku Daily Mail Davies. Dodal, že peníze mohly být, pokud by to bylo nutné, použity na pozitivní mediální kampaň před mistrovstvím světa v Moskvě 2013.

Davies etické komisi IAAF řekl, že peníze přijal od Papy Massaty Diacka, syna tehdejšího šéfa IAAF Laminea Diacka. Oba Senegalci čelí podezření, že za úplatu tajili doping ruských atletů.

"Myslel jsem, že mohu Lamineu Diackovi věřit. Mým úkolem bylo propagovat a chránit image IAAF a mistrovství světa. Poprvé jsem slyšel o údajném vydírání a tutlání ruského dopingu ze strany zástupců IAAF až v roce 2014," dodal Davies.

Brit pracoval v atletické federaci jako ředitel komunikace a zástupce generálního sekretáře. Po zvolení Coea do funkce prezidenta v roce 2015 se stal ředitelem jeho kanceláře. Poté, co se loni v prosinci objevila jeho dva roky stará e-mailová komunikace s Diackem mladším o mediální strategii v souvislosti s ruským dopingem, ze své pozice do vyřešení případu odstoupil. Letos v červnu mu etická komise zastavila činnost.

Reklama