Hlavní obsah

Diamantová liga dozná změn, finále bude od nuly o vyšší odměny

Lausanne

Prestižní atletický seriál Diamantové ligy dozná od příští sezóny největších změn od svého zavedení před sedmi lety. Celková dotace se navýší na 3,2 miliónu dolarů (zhruba 80 miliónů korun) a při dvou finálových mítincích budou atleti o celkové prvenství bojovat od nuly. Systém má přinést větší atraktivitu posledních závodů.

Foto: Ivana Roháčková

Oštěpařka Barbora Špotáková, čtyřnásobná vítězka Diamantové ligy.

Článek

Dvanáct mítinků bude kvalifikačních, do finále se probojuje osm nejlepších v každé disciplíně podle celkového bodového zisku. Ten se při mítincích v Curychu a Bruselu vymaže a vítěz každé disciplíny při finále bude i vítězem Diamantové ligy. Zároveň dostane prémii 50 000 dolarů, zhruba milión a čtvrt korun.

Končí experiment s pokusy

V dosavadním systému se body v průběhu celé sezóny sčítaly a finále bylo dvojnásob bodově hodnocené. Celkový vítěz dostal odměnu 40 000 dolarů. "Za těch sedm sezón se z Diamantové ligy stal prestižní seriál a chceme, aby tomu bylo i do budoucna. Proto jsme se rozhodli ji ještě zatraktivnit," řekl šéf mezinárodní atletické federace Sebastian Coe.

Končí také dosavadní experiment s počtem pokusů v technických disciplínách, kterých budou mít atleti opět tradičních šest. Dosud měli tři pokusy, po nichž nejlepší čtyři dostali ještě jeden prémiový.

Z českých atletů dokázali v minulosti Diamantovou ligu vyhrát čtyřikrát oštěpařka Barbora Špotáková, dvakrát běžkyně Zuzana Hejnová i o oštěpař Vítězslav Veselý a letos jeho kolega Jakub Vadlejch.

Reklama