Hlavní obsah

Unikátní kniha odkrývá i nejhlubší historii české atletiky

Unikátní dobové fotografie a sondu do nejhlubší historie české atletiky. To obnáší publikace, kterou český svaz vydává k výročí založení organizované atletiky v tuzemsku. Knihu s názvem 120 let české atletiky napsal sportovní redaktor Práva Michal Osoba, fotografie dodal Herbert Slavík. Publikaci pokřtili v pražské restauraci U Pinkasů světová rekordmanka v hodu oštěpem Barbora Špotáková a šéftrenér reprezentace a trojnásobný mistr světa v desetiboji Tomáš Dvořák.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Barbora Špotáková (vlevo) a Tomáš Dvořák křtí knihu 120 let české atletiky.

Článek

"Je dobré se do minulosti občas ponořit, protože stále aktivní atleti o minulosti ví méně, než by měli. Máme už vyšlapanou cestičku a je dobré se v této hektické době občas vrátit zpátky a podívat se, jak to bylo dřív. Teď je brzo tma, tak je na knížky víc času," řekla při křtu trojnásobná olympijská medailistka Špotáková.

"Já jsem ráda, že jsem se do té historie sama dostala," cenila si maminka tří a půlletého Janka. "Už je samostatný, tak mě občas nechá si něco přečíst," dodala s úsměvem.

Kniha vychází v limitované edici 2000 kusů a mapuje historii od úplných počátků přes první medaile na mezinárodní scéně až po úspěchy současné generace atletů. Otištěny jsou i dosud nepublikované fotografie od prvopočátku až po olympijské hry loni v Riu.

"Výsledek je daleko bohatší, než jsme čekali. Objevily se i dokumenty, které jsme považovali za ztracené," přiznal předseda atletického svazu Libor Varhaník.

Reklama

Související témata: